Kari Viholainen

Luottamus Oulun kaupunginjohtaja Pennaseen horjuu

 

Torstai 17.7.14 oli Oululle murheen päivä kun Microsoft ilmoitti Oulun yksikön lopettamisesta. Viisisataa työntekijää menettää työnsä. Kuinka moni työllistyy Oulussa jatkossa, jää nähtäväksi. Ei ole kauaa kun Oulun kaupunginjohtaja Pennanen ajoi voimakkaasti veroeurojen sijoittamista Fennovoimaan ja niinhän siinä kävi, että kaupunginvaltuuston enemmistö meni siihen halpaan ja linjasi noin 17-miljoonan sijoituksen heppoisin perustein ydinvoimaan. Sittemmin tehty valitus hallinto-oikeuteen asiasta toivottavasti muuttaa sitä päätöstä.

Fennovoimaan sijoitus tehtiin tietoisena siitä, että sivistys-ja kulttuurilautakunnan alaiseen sekä hyvinvointilautakunnan alaiseen toimintaan kohdistuu vuodelle 2015 miljoonien eurojen säästöpaineet. Ennakkotiedoista kun lukee lautakuntien esityslistoja voi havaita senkin, että henkilöstön määrä Oulun kaupungissa tulee laskemaan, eli työpaikat ovat vaakalaudalla.

Ydinvoimaan sijoitettavat rahat eivät ole perusteltuja. Kaupungin tulee huolehtia perustoiminnoistaan ja jos budjetti sallii, olisi hyvä harkita veroäyrin laskemista, se vaikuttaisi parhaiten ostovoimaan ja yritysten sijoittumiseen Ouluun. Jos johonkin halutaan sijoittaa veroeuroja, niin se kannattaisi sijoittaa työvoimavaltaiseen, lähialuetta tukevaan ja nopeaan takaisinmaksuun perustuvaan yritystoimintaan. Ydinvoimala ei ole sellainen.

Kaupunginjohtaja Pennanen totesi Kalevan nettiuutisessa torstaina 17.7.14, että Microsoftin irtisanomiset ovat "kova isku Oululle, mutta ei suuri yllätys". Siis sama johtaja, joka halusi sijoittaa Fennovoimaan ala-arvoisin perustein. Pennanen enteili Microsoftin irtisanomisten maksavan Oululle jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Ydinvoimaan sijoittamista ei voi perustella kannattavuudella, koska siihen liittyy todella paljon epävarmoja tekijöitä. Halutaanko Suomeen ydinvoimala, joka tosiasiassa on venäläisten hallussa. Fennovoiman ydinvoimalaan liittyy uskomaton luulo ja faktat on sivuutettu tyystin. Oulun kaupunginvaltuustokin sai vain pelkistettyä ja luuloon perustuvaa tietoa esim. työpaikkojen muodostumisesta jopa Ouluun.
Mielestäni voi kysyä, onko kaupunginjohtaja toiminut vastuuttomasti kun ajoi verorahojen sijoittamista ydinvoimaan, samalla tietäen/ aavistaen , että irtisanomisia todennäköisesti on tulossa Microsoftin taholta.

Microsoftilta irtisanottaville on vaikeaa löytää lohduttavia sanoja. Uuden työn löytyminen on mahdollista, mutta onko se perheelliselle millainen elämänmuutos muuttaa vaikka Oulusta Tampereelle. Varsinkin jos lapset käyvät jo koulua jne. Löytyykö puolisolle aina myöskään töitä uudelta paikkakunnalta. Valtaisan suuria muutoksia ja haasteita niin monet perheet nyt kohtaavat. Monilla on varmaan myös suuria pettymyksen ja surunkin tunteita sekä pelkoja kuinka tilanteesta selviää. Kaupungin on tuettava kaikin mahdollisin keinoin umpikujaan ajautuvia ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo soli surullinen farssi se Fennovoiman juttu, en käsitä, kuinka joku vielä äänestää tai puolustaa niitä, jokka sitä Pennasen porukkaa. Mie en ainakkaan usko, että Oulussa ois rahasta pula, sehän oli 12 vuen päästä määrättömäksi laukeava vuosittainen lasku Oululle...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse olette valtuustonne ja kaupunginjohtajanne valinneet. Kukaan ei kiellä moittimasta kumpaakaan. Valtuustoa on vaikea vaihtaa ennen uusia vaaleja mutta johtajan erottamista voi aina ehdottaa.

Itse kuulun ydinvoiman kannattajiin. Se on ainoa tapa tällä hetkellä turvata perusvoiman saatavuus järkevällä tavalla. Neuvotteluissa määriteltävä hinta ratkaisee kannattavuuden ja kustannusarvioon kannattaa luottaa kuin Heidi Hautalan remonttiasiantuntemukseen. STUK hoitaa kyllä turvallisuuden eikä venäläistä yritystä tarvitse torpata pelkän vihamielisen asenteen takia. Heillä on kyllä mielenkiintoa tehdä homma hyvin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset