Kari Viholainen

Työkyvytön onkin työkykyinen. Vakuutuslääkärin valtaako?

Aika ajoin nousee julkisuuteen kuinka täysin työkyvyttömästä on saatu eläkelaitoksen lääkärin toimesta aivan työkykyinen.

 

Kelan ja eläyhtiöiden lääkäreiden on linjattava aina tietty keskitie kun myöntävät etuja asiakkaille. Kun etuja ihmiset hakevat, niin hakemukset/sairaudet tietyllä tavalla laitetaan "kasaan" ja siitä linjataan etujen myöntäminen.

 

Koskee niin työkyvyttömyyseläkkeitä myös. Samaa sairautta potevat joutuvat aika-ajoin ristituleen ja voi muodostua hyvinkin eriskummallisia ratkaisuja vakuutusyhtiöioden lääkäreiden toimesta. Tämä on tiedostettu ja on useita esimerkkejä siitä, että täysin työkyvytön onkin vakuutuslääkärin mielestä työkykyinen.

 

Onkin äärimmäisen tärkeää se, että henkilö on esim. työterveyden puolesta hakenut kaikkia mahdollisia kuntoutustoimenpiteitä ja työkykyarviointia. Näitä toimia on mahdollista saada niin kelasta kuin myös työterveydestä.

 

Ammatillinen kuntoutus on myös asia, jota voi hakea eläkelaitokselta ja myös kelalta. Työkokeilu vaikka erilaiseen ammattiin on myös hyvä keino katsoa omaa työkykyään. Ammatillisen kuntoutuksen kautta voi olla myös mahdollista löytää itselleen uusi ura.

 

En itse käyttäisi ilmaisua "lääkäreiden hirmuvallasta". Ehkä ennemminkin voinee olla kyse siitä, että asiakasta ei ole ohjattu tarpeeksi hyvin erilaisista tavoista todentaa todellinen työkyky.

 

Sairauden ja työkyvyn pikittyessä on aivan ehottomasti tehtävä työkyvynarviointi ja yleensä se kestää noin kaksi kuukautta pisimmillään. On olemassa myös lyhyempiä jaksoja. Tuossa pitkässä arvioinnissa kyse on moniammatillisesta työryhmästä, joka tekee arvioinnin yhdessä asiakkaan kanssa.

 

Ryhmään kuuluu lääkäri, sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, psykologi, toimintaterapeutti ja vielä lisäksi jokin muu ammattiala tarpeen vaatiessa. Mitä enemmän on todennettua faktaa, sen todennäköisempää on oikeudenmukainen kohtelu. Jotenkin katson , että tämä asia ei ole lainkaan puoluepoliittinen kysymys. Kaikille ihmisille toivoisi oikeudenmukaista kohtelua kun sairaus kohtaa ja työkyky ei ole enää entisellään. On varmasti hirveän turhauttavaa joutua paperiviidakkoon varsinkin jos aina vaan tulee eläkkeestä kielteinen päätös.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ihmisille kuitenkin aiheutuu hyvinkin suurta kärsimystä ja epävarmuuttaa siitä, että työkyvyttömyyseläkepäätökset ovat kuin lottoamista. Jos sairastut, niin pelkät sairauden tuomat pelot ja kärsimykset eivät ole tarpeeksi, vaan joudut myös huolestumaan siitä, saatko työkyvyttömyyseläkkeen, vai määrätäänkö sinut töihin, joita et tosiasiassa sairauden vuoksi kykene tekmään, ja jäät tyhjän päälle. Jos työkyvyttömyyseläke ei mene läpi vakuutuslääkärillä, niin joudut hyvin vaikeaan talousahdinkoon.

Hannu Rytilä

Minulla kesti 2 vuotta ennenkuin sain ratkaisun. Minulla on 2 B-todistusta työkyvyttömyydestä neurologilta ja psykiatrilta (sähköherkkyys). Vasta kun uhkasin tehdä Valviraan valituksen tästä puoskarista (heidän on ilmoitettava nimi) alkoi tapahtua. B-todistukseni eväsi muuan kurkku- ja perselääkäri. En onneksi muista enää nimeä.

Ja koska olen toiminut pitkään yrittäjänä oli toimeentuloni pyöreä nolla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suurin osa lääkäreistä on vitsejä, jotka tekevät rahaa lääkeyhtiöille. Vaikka pitäisi auttaa potilaita. Noi vakuutuslääkärit ovat pohjasakkaa, tekevät päätöksiä ilman että tapaavat asiakasta.

Hannu Rytilä

Niin juuri. Siksi heidän toimintaansa on vastattava heidän omilla aseillaan.

Itse toimin seuraavasti:

-Kysyin KELAsta päätöksen eväävän lääkärin nimen ja SH-numeron.
-Tarkastin Valviran sivuilta tämän lääkärin toimenkuvan, se on julkista tietoa (JulkiTerhikki)
-todettuani, että tällä lääkärillä ei ole mitään tekemistä vaivojeni kanssa ilmoitin KELAan, että vaadin tämän puoskarin lääkärinoikeuksien menettämistä, koska hän

-ei ole tavannut minua
-ei ole erikoistunut mitenkään vaivaani
-on evännyt kahden asiantuntijan kirjoittamat B-todistukset

Asiat on julkistettava niin pitkälle kuin on mahdollista. Potilaalla on laillinen oikeus huutaa maailmalle näiden puoskareiden nimet. Pelkkä uhka julkisuudesta saattaa muuttaa vakuutuslääkärin "näkökannan" ja yhtäkkiä korvaukset tippuvat tilille. Näin kävi minulle.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kohteliaimmin Hannulle varmistuksena tiedoksi. Erittäin merkittävää julkista valtaa, lakisääteisten vakuutus- ja sosiaaliturvajärjestelmien piirissä, käyttävien vakuutuslääkärien kuin vakuutuslakimiesten tiedot ovat nyt lainvoimaisesti julkisia. Tosin tämä(kin) päivänselvä asia vaati vuosien taistelut paperilla.

Sillä kaikki se mitä ei myönnetä, niin sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Tästä linkistä kohteliaimmin tämän hetken tilanteisiin vakuutuslääkäritietojen julkistamisessa, joissa tarvittaisiin nyt toimittajien, poliitikkojen kuin virkamiesten apua. Etenkin kytkösten selvittämisessä ja salaliittoteorioiden kumoamisessa:

Korkein hallinto – oikeus | Osa 4/5
Posted on heinäkuu 20, 2014
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

"Tasan kaksi (2) kuukautta sitten tähän aikaan; tiistaina 20.5.2014, kello 9:02, korkein hallinto-oikeus julkaisi nettisivuillaan vuosikirjapäätöksen. Erittäin merkittävän sellaisen."
http://suomi2017.wordpress.com/2014/07/20/korkein-...

Cenita Sajaniemi

Hyvä, että olet ollut niin hyvässä kunnossa, että olet pystynyt hoitamaan asiasi - myös valelääkärien osalta.
Itse ajoin päin rekkaa, siis nokkakolarin, parikymmentä vuotta sitten... ja koska jalat ja muu kroppa meni mäsäksi, ei päätä edes tarkistettu, vaikka olin otsallani rikkonut tuulilasin. . . . Oli kuulemma vääränlainen vakuutus, sanoi Töölön sairaalan silloinen ortopedi, Aki Hintsa. Nykyään asuu ihanan uusioperheensä kanssa Sveitsissä. .... Aki Hintsa on aina kuunnellut omatuntonsa ääntä!!!!!!! WTF!
Kuukausia maattuani kotona, opin jälleen kävelemään. mitään kuntoutusta en ole saanut ja vasta vuosien jälkeen tuli pieni epäilys, että voisi olla myös aivovamma.
Vakuutusyhtiö vastasi, että kaikki vammani ovat voineet tulla aivan jostakin muusta ja varsinkin vanhuudesta.
Olen siis ollut tyhjän päällä, ja kotikunnastani pääsin kuntoutukseen kerran, jonka jälkeen todistus ja toinenkin vakuutusyhtiölle.

Hah hah!!!!!
Onnettomuus sattui Helsingin Metsälässä, joten kuvia pääsi ottamaan sekä poliisi, että joku iltapäivälehti. Edes kuvat eivät auttaneet. . . tai edes kolme B-todistusta.
Sain autosta 150 markkaa.

Anna-Leena Nieminen

Tätä on kollektivistinen lainsäädäntö, hulluuden huippu. "Yhteen kasaan ja keskitie".

Ja kysymys, jota en ole yhdenkään nykyistä systeemiä kannattavan nähnyt esittävän: Miksi hyvinvointivaltiossa on niin suuri määrä (26 000 kpl/vuosi) työkyvyttömyyshakemuksia?

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kiitos Viholaisen Karille hyvästä avauksesta ja kommentoijille aiheen tiimoilta käydystä keskustelusta. Oma taustani tulee työtapaturmasta saadusta kokemuksesta.

Viholaisen Kari kirjoittaa: "Jotenkin katson,että tämä asia ei ole lainkaan puoluepoliittinen kysymys."

Avainkysymys lienee se, että kenellä valta lopulta näissä asioissa on? Muutenhan järjestelmä toimisi täysipäisesti ja täyttä häkää. Esimerkiksi tämän mallinnuksen mukaisesti.

← Turun Sanomat
Satakunnan Kansa →
"Saattaen vaihdettava – toimintamalli"
Posted on toukokuu 10, 2014
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Lakisääteisten vakuutusten alueella on ollut käytettävissään, jo vuosien ajan ratkaisumalli, jonka avulla voitaisiin taata kaikille pysyvästi, esimerkiksi työssään vammautuneille ja sairastuneille, perustuslain takaamien ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutuminen. Saattaen vaihdettava – toimintamalli ensin kaaviona ja sitten selventävin tekstiselostein.

On ollut myös sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon vakuutuslääkärijärjestelmän avoimuutta pohtineen työryhmän käytettävissä (STM091:00/2012) kuin myös tapaturma-ja ammattitautilain uudistamisesta annetussa lausunnossa (STM114:00/2009).

* * * *

On myös entistä tärkeämpää julkisessa keskustelussa tuoda esiin se, että milloin eläkeasioista ja hylkäävissä päätöksissä puhutaan:

* lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta – työtapaturmat ja ammattitaudit
* lakisääteisestä liikennevakuutuksesta – liikennevahingot
* lakisääteisestä työeläkevakuutuksesta – ennenaikainen työkyvyttömyys
* lakisääteisestä potilasvakuutuksesta – potilasvahingot
* lakisääteisestä lääkevahinkovakuutuksesta – lääkevahingot
* vapaaehtoisesta vakuutusturvasta – esimerkiksi matkavakuutus, sairauskuluvakuutus, tapaturmavakuutus jne.

* * * * *

Ja miksi edelleen käytössä on potilaan perus- ja ihmisoikeuksia runnova
Hitaan syöksykierteen – malli?

”Vakuutuslääkäri ihmeparansi minut!”

* * * * *

Laajemmasta ratkaisumallista eli Kukkosen listasta
http://suomi2017.wordpress.com/2014/05/10/saattaen...

Toimituksen poiminnat