Kari Viholainen

Kirjeeni pääministeri Sipilälle ja presidentti Sauli Niinistölle.


Arvoisa Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Olen tässä parisen viikkoa pohtinut kenelle kirjoittaisin ja päätin sitten kirjoittaa sekä maan pääministerille Juha Sipilälle ja myös teille. Arvoisa Presidentti. (tämä sama kirjoitus on mennyt teille molemmille siis).


Olen oululainen 52-vuotias eläkkeellä oleva sairaanhoitaja. Olen koko ikäni auttanut muita ihmisiä. Olen myös tehnyt paljon vapaaehtoistyötä ihan kaikkien hädässä olevien eteen ja heidän puolesta. Olen tehnyt työtä ihmisoikeuksien puolesta. Tehnyt työtä turvapaikanhakijoiden puolesta.
Olen syvästi huolissani ja järkyttynyt Suomessa esiintyvästä rasismista ja ihmisvihasta. Mistä se oikein kumpuaa?


Juuri ennen kuntavaaleja olin Oulun kaupungin torilla yöllä vapaaehtoisena ja osallistuin turvapaikanhakijoiden mielenilmaisuun, joka on Oulussakin käynnissä 24/7 kuten sama ilmaisu on käynnissä Helsingissäkin.
Aamuyöllä meidän kimppuun käytiin polttopulloin. Pulloja heitettiin ilmeisesti kaksi, mutta luojan kiitos, ne pullot eivät syttyneet palamaan. Yhden pullon sain jalkoihini ja siinä tilanteessa vain ehdin miettimään sytynkö palamaan? Koin tilanteen järkyttävänä. Olen järkyttynyt edelleenkin. Miksi joku suomalainen haluaa tehdä ja toimia sillä tavalla?


Ymmärrän sen, että meidän yhteiskunnassa voi ja saa olla asioista eri mieltä, mutta väkivalta ja rasistiset teot eivät mielestäni ole keskustelua. Yhteiskunnan päättäjien on mielestäni entistä tehokkaammin, voimakkaammin ja selkeämmin otettava ehdoton kielteinen kanta rasismiin, vihapuheeseen, vihatekoihin sekä väkivaltaan. Niitä ei voi hyväksyä. Myös lainsäädännöllisesti mielestäni olisi vielä tehtävää.


Turvapaikanhakijoiden mielenilmaisussa ja siihen kun vielä osallistuin, autoin myös hyvinkin monia hädässä olevia suomalaisia. Oulun yössä kun kohtaa asunnottomia, eri-ikäisiä. Niin iäkkäämpiä kuin nuorempiakin. Monenlaisia suomalaisia, joilla on haasteita elämässään.


En voi mitenkään ymmärtää, enkä hyväksyä sitä, että joku turvautuu väkivaltaiseen tekoon ja heittelee polttopulloilla. Media on kertonut, että tekoon syyllistynyt oli kokenut "turhautumista" ja se olisi ollut syynä tekoon. Kukapa meistä ei joskus olisi turhautunut, mutta väkivalta ei voi olla vastaus tai ratkaisu.
Aikanaan joudun menemään oikeuteen asiassa. Saanko minä oikeutta? Miksi minä epäilen sitä? Minä kun epäilen...


Yritin jatkaa vapaaehtoistyötä niin pakolaisten kuin suomalaistenkin hädässä olevien puolesta, mutta minun piti todeta, että en enää uskalla liikkua Oulun yössä. Piti lopettaa. Sillä on kummallinen vaikutus kun itse joutuu väkivaltaisen iskun kohteeksi. Ensin koin, että väkivallalla ei minua saa lopettamaan "hyvän tekemistä". Mutta erehdyin. Iskun tekijä sai mitä halusi. Pelotella ja säikäyttää. Se toteutui.


Iskua tutkitaan nyt vahingontekona, laittomana uhkauksena ja räjähdeainerikoksena. Iskun tekijältä kun poliisi oli löytänyt jotakin räjähdeainettakin jostakin.


Olen surullinen ja pettynyt. Toivon Teidän yhteiskunnan päättäjien tekevän kaikkenne sen puolesta, että lainsäädännöllisesti laki on sellainen, että tämän kaltaisista teoista tekijä / tekijät saavat oikeat rangaistukset ja rikoksen uhrit oikeaa oikeutta.


Toivon Teille voimia vaativassa ja varmasti raskaassakin työssänne.
Kohteliaimmin

Kari Viholainen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Frank Halloway

Huomaan, että olet suurisydäminen ja herkkätunteinen mies. Tästä syystä en haluaisi kritisoida kirjoitustasi - minullakin on sydän ja lähimmäisenrakkautta. Mutta minun on yksinkertaisesti pakko. Niin paljon vikaa ja vääryyttä siinä näen.

Puhut polttopulloiskusta ja ihmisten sytyttämisestä tuleen. Totuus kuitenkin on, että joku känniääliö heitti valomerkin jälkeen leiriinne sytyttämättömiä pulloja, joissa oli poliisin mukaan "aistinvaraisesti polttoöljyyn viittaavaa ainetta" (todennäköisesti kyse on ollut tavallisesta bensiinimoottoriöljystä). Siis: tämä on totuus. Tilanteessa ei yksinkertaisesti ollut mahdollisuutta henkilövahinkoihin. Teko oli symbolinen. Juuri tästä syystä poliisikin tutkii tekoa nimikkeellä laiton uhkaus. Sinä taas maalailet teosta murhan yritystä.

En voi vain hyväksyä ja katsoa hiljaa sivusta kun luot julkisella foorumilla mielleyhtymiä maahanmuuttokriittisten/haittamaahanmuuttovastaisten ihmisten ja polttopullomurhaajan välille. Ymmärrätkö edes kuinka harvassa sellaiset tekijät ovat, jotka kykenevät murhaamaan toisen ihmisen polttopullolla omien silmiensä edessä?

Ymmärrän kyllä, jos olet säikähtänyt tilanteessa; annan sille kanssaihmisenäsi täyden kunnioitukseni. Olet järkyttynyt. Olet lopettanut Oulun yössä liikkumisen, koska pelkäät väkivaltaa. Mutta sinun on tultava järkiisi ja muodostettava sisäinen rauha tapahtuneen kanssa; hysteerinen demonisointi ja pelonlietsonta on yksinkertaisesti väärin. Uskon myös, että suurin osa ihmisistä on kanssani samaa mieltä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Todennäköisesti onnekasta, jos tekijä oli kuvaamallasi tavalla känniääliö. Jos hän olisi ollut pelkästään tulenkäytön hallitseva ääliö, jälki olisi ollut pahempaa.

Minä en katso hiljaa sivusta kun puolustelet tulenarkaa ainetta sisältävien pullojen "symbolista" heittoa ihmisten päälle. Vaikka oletkin ilmeisen lähimmäisenrakas henkilö.

Frank Halloway

Älä suutu minulle jos sanon totuuden. Mikä on sinun totuutesi tapahtuneesta? Onko se eri kuin poliisilla? Esitä se, äläkä tee minusta ritarifantasioittesi lohikäärmettä. Häpeä mitä jos - argumentteinesi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #3

En toki ole sinulle suuttunut. Tapahtumista on tehty rikosilmoitus, poliisi tutkii ja hyvin mahdollisesti vie asian syyttäjälle. Teko kohdistui Viholaiseen ja muihin teltassa olleisiin.

Mitä tulee sinun totuuksiisi, viittaan siihen, miten itsesi meille esittelet Puheenvuoron käyttäjänä: "En esitä omia ajatuksiani. Suurimman osan olen varastanut toisilta ilman omantunnontuskia. Loppu on täyttä roskaa. Näistä yhdistelen varteenotettavia silmänkääntötemppuja."

Kyllähän miehen sanaan pitää voida luottaa.

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #6

Olen pyrkinyt esittelyssäni täyteen rehellisyyteen. Esitätkö sinä omia ajatuksiasi?

Koettele aivokuortasi tähän esimerkkiin: kypsät omenat putoavat puusta kohti maan keskipistettä painovoiman vaikutuksesta. Ajattelet varmasti näin. Mutta onko se sinun ajatuksesi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Sinun totuutesi siis on, että kun ihmistä heitetään bensiinillä täytetyllä pullolla niin "tilanteessa ei yksinkertaisesti ollut mahdollisuutta henkilövahinkoihin."

Melkein jokainen ymmärtää, että tuo nyt vain ei pidä paikkaansa.

Sinällään kohteeksi joutuneen kannalta on samantekevää jos pullo olisi täytetty vaikka simalla, jos ensimmäinen ajatus on palavaksi joutuminen mikä luonnollista on. Tällaisen teon vähyättely panee miettimään, että oletkohan nyt ihan kiinni todellisuudessa.

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #9

Väärin, Salonen, aivan väärin. Olet koiramiehiä, niin minäkin. Tärkeimmistä asioista olemme siis samaa mieltä.

Siellä ei heitetty bensiinillä täytettyjä pulloja, enkä mitään tällaista ole kommentissani esittänyt. Voisitko nostaa kommentistani esiin ne kohdat, jossa vähättelen tekoa?

Suurisieluisuuttani esitän ne kommenttisi kohdat joissa sinä liioittelet tekoa. Ne ovat:
- koko kommenttisi.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #10

Mielestäni herra Hallowayn olisi syytä tarkistaa arvojaan. Eivät ole oikein sopivia kansalaisyhteiskunnassa, missä kaikilla tulisi olla turvallinen olo.

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #18

Sano, mitkä ovat arvoni, niin voimme keskustella asiasta, herra Kouri.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #19

Vastaa nyt ensin vaikka siihen, että onko polttopullon heittäminen yleisesti väärin vaiko vasta sitten, kun se syttyy! Ja saako syttymättömän pullon kohteena oleva tuntea ahdistusta ja pelkoa?

Näitä syttyneitäkin kun matkan varrella on ollut eri puolilla maata. Hyvällä onnella selvitty ilman kuolemia mainitsemiesi humalaisten päähänpistoista:-(

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #20

Puhut polttopullon heittämisestä yleisesti. Tämä kattanee suuren määrän tapauksia (esimerkiksi polttopullon heittämisen kivikkoon soramontulla), joten keskitytään nyt ainoastaan polttopullon heittämiseen ihmistä kohti.

Polttopullon heittäminen ihmistä kohti on väärin (oli se sitten sytytetty tai ei).

Ahdistusta ja pelkoa saa tuntea aivan mistä tahansa asiasta, vaikka räntäsateesta juhannuksena.

Oliko muuta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ei niin! Kyllä kaikkien pitää noudattaa lakia eikä kukaan saa turvautua väkivaltaan aloitteellisesti olkoonpa turhautuneisuuden aste mikä tahansa. Jos joku käy polttopullolla Kari Viholaisen kimppuun Oulussa, niin ei sitä saa selittää sillä, että maahanmuuttajat ovat joskus jossain tehneet väkivallan tekoja.

Mika Perälä

Kuinka monen ulkomaalaisen rikoksen täyttyessä saa heittää yhden polttopullon? Ja jos rikokset ovat olleet vakavampia niin saako heittää kaksi polttopulloa kerralla?

Käyttäjän Anna-MariaTervonen kuva
Anna-Maria Tervonen

Olet huolissasi ja syvästi järkyttynyt Suomessa esiintyvästä rasismista ja ihmisvihasta (oma tulkintasi) ja kyselet tekopyhästi, mistä se oikein kumpuaa? No, pitemmittä puheitta se johtuu sinunlaisistasi yltiösuvakeista, jotka hyysäätte maastaan paenneita sotarikollisia. Mitä nämä ihailemasi pelkurit hakee kuukausien mittaisilla telttamielenosoituksilla? Niin, mieti sitä. Pysyttelehän "suomi-pojan" auttajana, sillä Suomessa voi pahoin vain suomalainen itse. Työsarkaa riittää vauvasta vaariin! Älä osallistu sotakarkureitten vilunkipeleihin milläänlailla. Kunnioittakaa Suomen lakia ja järjestystä, kuten myös virkamiespäätöksiä. Ehkä sinä vielä kunnioitatkin, mutta telttamajurit ei selvästikään ymmärrä, että kielteinen päätös on kielteinen ja mars kotiin vaan! "Viha kumpuaa" sitä enemmän, mitä kauemmin te pyöritätte tätä sirkusta. Mieti muuan vuosi taaksepäin.. Eikös meillä ollutkin rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto?

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Minä en hyysää ketään. Autan hädässä olevia ihmisiä. En ole myöskään millään lailla sinisilmäinen. Tiedän tasan tarkkaan sen, että kaikki turvapaikanhakijat eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Hyvää päivää sinulle.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Jokainen voi ajatella omalla kohdallaan miltä tuntuu saada polttopullo jalkoihin. Se ei ole mitenkään kivaa. Ne pullot eivät syttyneet palamaan. Mutta minua ei lohduta lainkaan se, että tekijä on sanonut olleensa "turhautunut" Kun pullo osuu sinuun, niin mitä pohtisit? Alatko pohtimaan sitä millä tarkoituksella se pullo heitettiin? Epäilen. Minä pohdin sitä, että sytynkö palamaan ja pitääkö minun hypätä Oulun torin rannassa veteen.

Frank Halloway

Kari hyvä! Please! Etkö osaa mennä itseesi ollenkaan? Kukaan ei vähättele subjektiivista kokemustasi. Koettaisit nyt ymmärtää kuinka provokatiivista tämä liioiteltu uhriutumisesi on. Kaikki eivät ole niin herkkiä kuin sinä.

Pitäisikö kaikkien nyt silittää päätäsi? Sitäkö haluat? Ryhdytäänkö etsimään rasisteja ja natseja ja pidetään hirttokäräjät? Sanoudutaanko irti polttopullomurhaajista 1,5 miljoonan ihmisen torikokouksen voimin? Julistetaanko sinut pyhimykseksi? Mitä oikein haluat?

Mitä väliä sillä on mitä me muut pohtisimme jos pullo olisi osunut jalkoihimme?

Se ei ollut polttopullo. Se ei ollut fyysistä väkivaltaa. Väkivaltainen lynkkausjoukko ei vaani sinua Oulun öisillä kaduilla. Tämä on faktaa. Poliisi tutkii asiaa nimikkeellä LAITON UHKAUS!

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Kirjoitin blogiini Oulussa tapahtuneesta polttopulloiskusta turvapaikanhakijoiden mielenilmaisuun. Olen saanut aika monta sähköpostia, joissa todetaan jotenkin niin, että "itsepä sinä siellä olit paikalla" elä valita?? Siis mitä? Onko hyökkäys polttopulloilla todellakin jollakin tapaa oikeutettu teko? Minua ei lainkaan lohduta mediasta lukemani tieto, että iskun tekijä oli ollut "turhautunut"..Minä ja me siellä olimme ihmisoikeuksien puolesta. Pakkopalautuksia vastaan. Olimme siellä ihan kaikkien ihmisten oikeuksien puolesta. Myös suomalaisten. Rasismi ja väkivalta ei edelleenkään ole mitään keskustelua. Olimme siellä ihan laillisessa ja rauhanomaisessa mielenilmaisussa. Isku oli röyhkeä, selän takaa tehty teko. Väkivaltainen ja rasistinen teko. Laiton uhkaus. Jokainen voi ajatella sitä, miltä tuntuu saada polttopullo omiin jalkoihin. En minä siinä tilanteessa pohtinut mikä mahtoi olla heittäjän tarkoitus. Minä mietin sitä, että sytynkö palamaan ja pitääkö hypätä torin rannassa veteen. Olin myös huolissani irakilaisista ystävistäni. Kuinka meidän ja heidän nyt käy.

Ja en ole millään lailla "uhriutunut". Hyvää päivän jatkoa.

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #16

Allright. I give up. Jatkakoon muut.

Hyvää päivänjatkoa.

Käyttäjän Anna-MariaTervonen kuva
Anna-Maria Tervonen Vastaus kommenttiin #16

Kuinka monta kertaa aiot vielä kertoa saman itkuvirren? Valita käräjillä sitten. Sen sijaan minua suututtaa suunnattomasti ns.turvapaikanhakijoiden tekemät vakavat rikokset Suomessa! On murhaa, tappoa, pahoinpitelyä, raiskausta ja ryöstöä viikko toisensa jälkeen! Sitten vielä kehtaat laittomien kanssa vehdata teltoilla ja muka puolustaa ihmisoikeuksia vastustamalla pakkopalautuksia! Missäköhän näiden uhrien ihmisoikeudet olivat? Hävettää lukea suomalaisen ison miehen itkupotkuraivareita yhestä oletetusta polttopullosta. Ps. Tottakai olisit hypännyt veteen, jos... jne!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyvin puolustat itseäsi näillä kansankäräjillä, Kari. Toivottavasti saat muiden osallisten kanssa oikeutta oikealta tuomioistuimelta. Oikeassa tuomioistuimessa olet uhri. Näillä kansankäräjillä kuumakallet ja -kaisat pitävät sinua syyllisenä, mutta siihen ei tietenkään pidä alistua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sipilälle ja Niinistölle kirjoittamisesta on yhtä paljon hyötyä, kuin kirjeen lähettämisestä joulupukille, tai no jälkimmäiseltä voi sentään jotain saada.

Taitaa blogissa kuitenkin olla kyse oman pahan olon purkamisesta, ja se on ihan hyväksyttävää, itse asia ei kyllä kuitenkaan mihinkään etene.

Toimituksen poiminnat