*

Kari Viholainen

Kiitos. Eduskunta alkaa eutanasia-aloitetta käsittelemään. On aika uuden.

Eduskunnassa on tänä syksynä käsittelysssä tärkeä ja iso asia. Kansalaisasaloite eutanasiasta. Esko Seppänen ja kumppanit aloitteen tekivät vuonna 2016 ja aloite sai suuren kannatuksen. Aloitteen allekirjoitti yli 63 000 suomalaista. Aloite etenee eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. On toivottavaa, että aloite valiokunnan käsittelyn jälkeen etenee eduskunnan käsittelyyn.

Olen kovin kiitollinen kun olen saanut olla mukana asiassa. Olen ollut vuoden 2016 alusta Suomen "eutanasia yhdistyksen" puheenjohtaja. Exitus ry mielletään hyvin voimakkaasti "eutanasia" yhdistykseksi. Yhdistyksen perustajiin jo vuonna 1993 kuuluu jo poismennyt Gwen Marttinen. Hän oli siis jo kauan aikaa sitten visionääri ja tärkeän asian puolesta puhuja. Hän oli viisas ja puhui aikanaan hyvin ihmisen kärsimyksen puolesta. Hän oli myös ihmisoikeuksien puolesta puhuja asiassa mikä on ollut Suomen yhteiskunnassa vaikea asia. Voidaanko ihmiselle antaa oikeus päättää itse omasta kuolemastaan.

Kuten tiedämme, niin eutanasia on asia, jolle suomalaiset ja hoitotyön ammattilaiset ovat nyt antaneet suuren kannatuksen. Myös lääkärikunta. Sitä kannatusta on myös olemassa nykyisessä eduskunnassa.

Olen kiitollinen kun olen saanut olla mukana Exitus ry. toiminnassa. Vuoden 2016 alusta yhdistyksen puheenjohtajana. Olen kokenut paljon. Saanut ihmisiltä yhteydenottoja heidän omasta tilanteesta tosi monia. Monet ihmiset ovat avautuneet omassa sairaudessaan ja on ollut kunnia saada kuunnella heitä. Luulen , että olen osannut auttaa ja helpottaa monien ihmisten kärsimystä. Ihmisen sairauden ja surun kuunteleminen ei ole niitä helpompia asioita. Toisinaan olen jäänyt pohtimaan ihmistä, joka minulle on avautunut, kuinka hän voi.

Olen kiitollinen medialle. Olen antanut monia haastatteluita viimeisen kahden vuoden aikana. Lukuisia. Kiitos Suomen medialle, että heitä eutanasia on kiinnostanut. Asia on iso ja vakava.

Exitus ry on jo neljännesvuosisadan käynyt keskustelua eutanasiasta. Nostanut asian esille julkisuudessa monin eri tavoin. Julkisilla yleisötilaisuuksilla sekä mielipidekirjoituksin. Uskon, että sama työ tulee myös jatkumaan.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että laki eutanasiasta on perusteltu. Lain perustelut käyvät hyvin ilmi tehdystä kansalaisaloitteesta. Suomen lainsäädäntö on ihmisoikeuksien ja itsemäärisoikeuden taholta puutteellinen. Kuoleman ja vakavan sairauden edessä meidän määräysvalta omasta elämästämme kapenee. Se suorastaan poistuu. Noin yleensä meillä Suomessa on suuri itsemääräsmisoikeus omaan elämäämme. Jostakin syystä se kapenee ja lähes poistuu kun olemme vakavasti sairaita ja elämämme loppuvaiheessa. Voi todeta, että siinä vaiheessa "olemme toisten päätösten hallinnassa". Toiset päättävät. Varsinkin jos oma tietoisuus itsestään on heikentynyt.

Näin ei voi olla. Jokaisella meistä on oikeus päättää myös elämän loppuvaiheessa itsestämme. Myös omasta kuolemastamme. Asiaan ei pidä sekoittaa uskonnollisia tai muita eettisiä taikka moraalisia aatteita. Päätös omasta itsestään kuuluu vain ja ainoastaa ihmiselle itselleen.

Exitys ry viettää vuonna 2018- 25-vuotis toimintavuottaan. Yhdistyksen hallitukselle, hyville ystävilleni. Näin voi todeta. Haluan esittää mitä parhainta jaksamista ja toiminnan jatkoa. Itse jään nyt pois aktiivisesta hallituksen toiminnasta, mutta minulla on täysi luottamus siihen, että yhdistys tulee jatkossakin tekemään arvokasta ja tärkeää työtä eutanasialain puolesta.

Exitus yhdistykselle tärkeitä asioita ovat myös hoitotahto, edunvalvonta sekä toimiminen sen puolesta, että saattohoitoa Suomessa kehitetään. On tunnustettu asia, että vakavasti sairaiden hoito on maassamme eriarvoista. On valitettavaa se, että hoidon laatu ja sisältö on riippuvainen asuinkunnasta. Näin ei voi olla ja siihen on saatava parannusta.

Eduskunnassa on jätetty useita toimenpidealoitteita saattohoidon kehittämisen puolesta. Sosiaali-ja terveysvaliokunta joutuu käsittelemään nekin lähes saman aikaisesti eutanasia kansalaisaloitteen kanssa. On toivottavaa, että nämä toimenpidealoitteet eivät vie huomiota itse kansalaisaloitteesta. Eduskunnan on käsiteltävä eutanasia kansalaisaloite. Eduskunnan on otettava asiaan kantaa. Itse toivon, että eri eduskuntaryhmät eivät tekisi asiassa ryhmäpäätöksiä, sillä eutanasia on hyvin henkilökohtainen aihe meille ihan kaille ihmisille. Päättököön myös jokainen kansanedustaja asiassa myös itsenäisesti.

Oma aikani on viimeisen noin kahden vuoden aikana mennyt suurelta osin toisten ihmisten surun kuuntelemiseen. Aina se ole ollut helppoa. Jätän haikein mielin aktiivisen toiminnan yhdistyössä. Olen toiminut siinä kaikkiaan vuodesta 2000-alkaen eri tahoilla.

On sanonta "on aikaansa kutakin, on aika uuden". Näin on minun kohdallani. Minulla on kovin vähän ollut aikaa rakkailleni, läheisilleni. Varsinkin niin rakkaille omille lapsilleni. Olen niin iloinen kun saan ihan kohta lapsenlapsen. Uuden ihmisen tähän maailmaan. Haluan jatkossa keskittyä läheisiini, mutta samalla koen suurta haikeutta jättää tehtäväni. Mutta siihenkin pätee ajatus. "on joku, ja toiset jatkavat työtä" Ei se yhdestä toimijasta ole kiinni.

Uskon, että Exitus ry tulee toimimaan myös jatkossa aktiivisena toimijana yhteiskunnassa. Exitus ry on Suomen Potilasliiton jäsen.

Kiitos yhteistyöstä hallituksen jäsenille. Toivotan mitä parhainta jatkoa yhdistyksen toiminnalle. Kuten niin tapanani on sanoa ja lausua. "Yksin voi saada aikaan jotakin, mutta kun on monia ihmisiä tekemässä asiaa, voi tehdä jopa ihmeitä"

Voikaa hyvin.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja, Exitus ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Asiaan ei pidä sekoittaa uskonnollisia tai muita eettisiä taikka moraalisia aatteita.....

ooo

Miten on päädytty tähän? Esimerkiksi suomalaisista 72 %

kuuluu kirkkoon, joten uskontoa on vaikea sulkea pois keskustelusta.

¨¨¨¨¨¨¨¨

On hienoa, että kuoleman uhatessa ihmisille annetaan tukea ja lohdutusta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Siten, että kirkkoon kuuluva 72% ei saisi voida päättää siitä, sallitaanko kirkkoon kuulumattomalle 28%:lle eutanasia vai ei. Heidän pitäisi voida päättää asia vain omalta kohdaltaan.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Suomessa itsemurhan avustaminen ei ole rikos. On yllättävää, että vielä ei kukaan ole julkisesti koetellut lakia ja ilmoittanut avustaneensa kuolemassa ja näin saataisiin ennakkotapaus ja proseduuri sille, että avustaja ei joudu lain kanssa vaikeuksiin. Itsemurhan avustaminen ei poistaisi kokonaan eutanasian tarvetta, mutta monessa tapauksessa se vastaisi potilaille käytännössä samaa asiaa kuin eutanasia. Nyt Suomesta on ihmisiä mennyt Sveitsiin saamaan avustetun itsemurhan, vaikka lainsäädännöllistä estettä ei Suomessa ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset