Kari Viholainen

Onni olla suomalainen. Vai onko?

Täältä Suomesta on menty pakoon köyhyyttä, epätoivoa, kurjuutta. On lähdetty hakemaan parempaa arkea ja elämää hyvin moniin muihin maihin. Miehet etunenässä jo 1800-luvun lopulla kun maa ei ollut vielä itsenäinenkään ja myöhemmin. Jenkkeihin, Ruotsiin, Kanadaan, Australiaan. 1960 ja 1970 luvuilla oli oikein muutto aalto. Eikö sanonta ollutkin jossakin vaiheessa, että suomi-pojat tekevät autot ruotsalaisille…

Usein mies meni ensin ja muu perhe tuli perässä. 1800 -luvun lopulla ja 1900- luvun alkupuolella isännällä oli reppu mukana ja ehkä pieni matkalaukku, ei muuta. Harvat lähtijöistä osasivat puhua muuta kieltä kuin suomea. Suurin ammattiryhmä taisi olla käsityöläiset ja muutakaan koulutusta ei liene ollut, jos ehkä jokin kiertokoulu ja opit isältä ja äidiltä. Rohkeasti lähtivät kun muutakaan ei ollut tarjolla. Mies kun sai asiansa järjestettyä, seurasi muu perhe perässä. Oli myös kyse rahasta. Ei iso perhe voinut lähteä yhdessä maailman ääriin yhtä aikaa.

Ihmiset ovat liikkuneet maailmassa aina erilaisista syistä. Joko työn perässä hakemassa toimeentuloa tai sitten pakemassa sotia, epätoivoa, alistamista, kidutusta, vankeutta, nälänhätää, syrjimistä jne. Tänä päivänä pakoon joutuvat lähtemään myös erittäin korkeasti koulutetut ihmiset. Niin opettajat, lääkärit, tutkijat, toimittajat, kirjailijat, poliitikot…Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Syksyllä 2015 sanottiin, että silloin oli toisen maailmansodan jälkeen suurin pakolaisvirta mitä koettu. Se oli todella suuri, todella suuri. Eurooppa ei pystynyt sitä pysäyttämään. Suuret ihmisjoukot, jotka hädissään lähtevät liikkeelle hakemaan parempaa elämää liikkuvat juuri sinne minne he menevät. Minusta tuntuu, että tuo pakolaisvirta jatkuu edelleen. Siitä on vaan tullut niin arkipäiväinen asia, että suomalaiset mediat ovat siihen jo tottuneet.

Suomi kohtelee turvapaikanhakijoita kovalla ja kylmällä kädellä. Irakiin ja Afganistaniin on lähetetty kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä, mutta samalla viranomaiset varottavat Suomen kansalaisia näihin maihin menosta, koska turvallisuustilanne näissä maissa on olematon. Kaikkea turhaa matkustamista tulee välttää. Suomen hallitukselle on aivan sama miten turvapaikanhakijoille käy.

Uutiset Suomessa eivät jaksa enää päivittäin tai edes viikoittain kertoa pakolaisten hädästä. Välimereen edelleen hukkuu ihmisiä. Ei ylitä uutiskynnystä.

Eurooppa ei välitä Turkkiin jumiin jääneistä pakolaisista lainkaan. Turkissa on ainakin kolme miljoonaa pakolaista eri maista. Vain pienelle osalle heistä Turkki valtiona kykenee antamaan jotakin perusturvaa. Pakolaisleireillekään kaikki eivät mahdu, vaan pakolaiset ovat täysin heitteillä. Kattoa ei ole pään päällä. Ei edes sitä telttaa ja ruoka pitää kerjätä. Yösijaksi on Istanbulissa ehkä metroasema, ellei poliisi häädä ulos. Kenties puistossa annetaan penkillä maata, mutta siellä on omat uhat vaarana. Se vähäinenkin vaatimaton omaisuus voi kiinnostaa varkaita. Pakolaiset ovat jääneet jumiin Turkin sisälle ja heillä ei ole juurikaan mitään tulevaisuutta paremmasta.

Eri kansainväliset avustusjärjestöt yrittävät viestittää nälänhädästäkin. Etelä-Sudanissa, maailman nuorimmassa valtiossa yli 680 000 lasta näkee nälkää. He ovat alle 5-vuotiaita. Ei ole ruokaa. Lapsista yli 230 000 kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Ja sielläkin on käyty jonkin sortin sotaa kaiken päälle.

Onhan näitä ongelmia maailmassa ollut aina, mutta olen alkanut pohtimaan onko rikkailla länsimailla oikeaa halua sittenkään auttaa ja ratkaista ongelmia omalta osaltaan ja omalla avullaan tukea köyhiä maita ja ihmisiä, joilla ei ole mitään? Jokainen nälkään kuoleva lapsi on osoitus meidän rikkaiden epäonnistumisesta. Olemme tehneet jotakin väärin tai sitten emme ole tehneet riittävästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Eero Mattila

Vertauksesi on ontuva tai sitten sotken tarkoituksella asioita. Kaiken aikaan suomalaiset yrittäjät saavat työhakukirjeitä Ukrainasta, Eestistä, Sloveniasta, Puolasta, Venäjän Karjalasta jne. mm. Itä-Ukrainassa eletään erittäin kovissa oloissa sodan jaloissa ja talvi painaa päälle.
- Iso ero on todellisuudessa siinä, että näistä maista tullaan työnhakuun ja halutaan tehdä töitä. Se on kunnioitettavaa. He haluavat tienata rahaa ja rakentaa omaa maataan. Se on parhaimmillaan kahden kauppa eli molemmat osapuolet hyötyvät.

- Pakolais- ja turvapaikkajärjestelmän väärinkäytössä ei ole mitään kunnioitettavaa. Päinvastoin - olisi jo korkea aika puuttua järjestelmän hyväksikäyttöön. Jos mitään ei tulla tekemään kansalaiset menettävät luottamuksensa avustusjärjestöihin ja siitä tulevat kärsimään oikeasti hädänalaiset. Reilu peli ja läpinäkyvä järjestelmä olisi saatava aikaan mielellään nopeasti. Työhön tulo helpoksi, mutta turvapaikkastatuksen todistustaakka hakijan vastuulle. Aiheettomista hakemuksista täysimääräinen maksu hakijalle. Jokainen perusteeton turvapaikkahakija vie leipää ja resursseja oikeilta avuntarvitsijoilta, joita tosiaan maailmassa riittää.

- Erittäin huonoa mainosta on ulkomailta tulevien varkaiden ja kerjäläisten hyysääminen, jopa asuttaminen vastaanottokeskuksissa. Jos vastaanottokeskuksia pidetään yllä, niiden asukkaiden tekemisiä tulisi myös valvoa. Kantaväestön turvallisuutta ei pidä heikentää jonkun pienen ryhmän poliittisten intressien vuoksi.

- Suurkaupunkien epäterve elämäntapa huumeineen on puhdas poliittinen valinta. Sitähän Suomenkin hallitus kovasti kannattaa - katkotaan ihmisten siteen maaseutuun, että päästään irtolaiseksi kaupunkiin.

Ilkka Huotari

"Välimereen edelleen hukkuu ihmisiä."

Miten lopettaisit hukkumiset?

Eero Mattila

Hukkumiset loppuivat väliaikaisesti kun ns. "pelastusalukset" pysyivät satamissa... jos pelastettavat palautettaisiin järjestelmällisesti takaisin lähtömaahansa ja tästä tiedotetttaisiin niin hengenvaarallinen veneily loppuisi nopeasti.

- Nykyinen "pelastustoiminta", jossa pelastettavat kuljetetaan Espanjaan, Italiaan tai Kreikkaan on täysin vastuutonta, sillä ihmisalakuljetus pidetään käynnissä. Se on juurikin se syy miksi kelvottomia, ylilastattuja kumiveneitä hinataan merelle... ja ainakin taas toistaiseksi riskialtista reissua merelle voidaan markkinoida matkalippuna Eurooppaan.

Ilkka Huotari

Kyllä.

Mutta miten blogisti lopettaisi?

Juha Hämäläinen

Kari, huolesi on moneen kertaan tuotu esiin vuosikymmenien aikana. Nykyajassa ei ole yhtään mitään uutta siirtolaisuuden suhteen. Nuori polvi Suomessa ei edes muista sitä yli 400.000 pakolaisen joukkoa, joka Karjalasta joutui lähtemään ja jättämään talonsa ja peltonsa eli omaisuutensa.

Suomesta on muutettu 1800-luvulta alkaen isoissakin joukoissa muualle. Tuossa juuri luin ostamiani vanhoja lehtiä. Satakunnan Sanomissa vuodelta 1891 oli matkatoimiston mainos Amerikkaan menijöille. Raumalta lähti joka viikko laiva Saksaan ja sieltä 7 päivässä seilattiin New Yorkiin. Siis joka viikko oli menijöitä jo tuolloin runsaasti.

Niillä laivoilla menivät mummoni kolme sisartakin Amerikkaan. Mitään heillä ei ollut mennessä, mutta kaikki rakensivat isot talot perheilleen, opiskelivat ja jokaisen jälkeläiset kävivät yliopiston, joka on USAssa kallis opinahjo. Jostain syystä ei heillä ollut vastaanottokeskusta eikä ilmaista ylöspitoa puhumattakaan toisten rakentamasta ilmaisesta kodista. Yhdellekään ei valtio ostanut perheautoa, jolla ajella kauppaan ostamaan ruokaa sossun piikkiin vuodesta toiseen.

Sen ajan siirtolaiset olivat erilaisia kuin Suomeen tulevat. Heillä oli passi ja he elättivät itsensä uusissa kotimaissaan. Heidän työpanostaan tarvittiin niin Amerikassa, Kanadassa, Ruotsissa kuin Australiassa.

Vuonna 1900 USAn väkiluku oli tasoa 60 miljoonaa. Nyt väkeä on 320 miljoonaa. Väkeä ei kaivata yhtään lisää. Vuonna 1900 Australiassa oli 4 miljoonaa asukasta, nyt 25 miljoonaa. Ruotsissa vastaavat luvut 5 ja 10 miljoonaa. Väkeä on riittävästi ja liika väki aiheuttaa ahdistusta, saastumista ja skismaa.

Itse olen neljä kertaa mennyt työn perässä neljään eri maahan ja lisäksi lyhytaikaisesti tehnyt töitä kymmenissä. Se kaikki on perustunut molemminpuoliseen tarpeeseen.

Nyt tulemme sinun juttuusi siirtolaisista. Heidän kohdallaan tarve on vain heidän puolellaan lähes aina. En ymmärrä miksi meidän vaivalla rakennutussa Suomessa tulisi ottaa vastaan loppumattomia massoja, jotka etsivät uutta asentopaikkaa täältäkin. Meillä ei ole varaa eikä halua sellaiseen puuhaan.

Kaikki pakolaisuutta nähneet älykkäät ihmiset suosittavat pakolaisuuden hoitamista kohdemaissa ja siihen sidottavan paikalliset ihmiset. Mikään ei näissä maissa muutu, jos otamme vastaan heidän nuoret terveet miehensä istumaan Itäkeskuksen kahviloihin.

Toimituksen poiminnat