Kari Viholainen

Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?

  • Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?

Väestö ikääntyyy ja hoitajien määrän vähentyy. “Pula vanhusten hoitajista pahenee, 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu 20 vuodessa, samassa ajassa hoitajamäärä puolittuu”. Näin uutisoi Kuntalehti jo vuonna 2013.

Tämä on kyllä iso haaste. Muistan kun itse aloitin “uran” kouluttamattomana hoitajana 17-vuotiaana vanhainkodissa Helsingissä millaista silloin oli. Ei ollut saatavilla koulutettuja ja niinpä me silloiset tekijät tehtiin vähän kaikkea. Työvuorossa oli yleinen tapa se, että oli sairaanhoitaja ja muutama perushoitaja ja suurin osa kouluttamattomia.

Mennäänköhän kohti samaa? Nyt on hyvin koulutettuja hoitajia enemmän kuin koskaan on ollut. Tehy joitakin vuosia sitten oli tehnyt tutkimuksen ja siinä oli todettu, että ainakin noin 30 000 ammattikoulutuksen saanutta hoitajaa tekevät muuta kuin hoitotyötä. Minusta tuntuu, että heidän määränsä tulee vaan kasvamaan. Hoitajista tullaan myös yhä suuremmassa määrin “kilpailemaan”.

Monet vaihtavat työpistettä, vaihdetaan työnantajaa, muutetaan työaikaa osa-aikatyöksi ja usein kuulee toteamuksen…”en ole varma kauanko tätä teen tai minne lähtisin”. Se on hyvin ymmärrettävää.

Hoitotyö, vaikka onkin äärimmäisen hienoa ja antoisaa, on samalla hyvin vaativaa, raskastakin. Monissa työpisteissä hoitajat tekevät melkeinpä urakkatyötä. Riittämättömyyden tunne ei ole hyvä tunne varsinkaan, jos se on läsnä aina. Jatkuva vaatimuksien lisääntyminen, tehokkuus/ tuloksellisuuden tavoittelu, jotta pysytään budjetissa on myös nykypäivän hoitajan arkea.

Hoitotyötä sanotaan kutsumusammatiksi ja sitä se kyllä on. Pitää tykätä ihmisistä ja uskaltaa koskettaa ihmistä. Jossain vaiheessa hoitotyöstä on tullutkin suoritteiden tekoa. Onneksi on olemassa niitäkin paikkoja joissa on aikaa potilaalle, niin nuorelle kuin vanhuksellekin. Niitä paikkoja pitäisi vaan olla enemmän. Elämänsä ehtoopuolella oleva mummu, elämänsä alussa oleva nuori ja keski-iässä oleva työläinen sairastuessaan tarvitsee ihmistä. Monella ei ole sitä.

Sehän on kamalaa, jos tulevaisuutemme on sitä, että hoitajakaan ei ehdi sitä olemaan. Hänellä kun saattaa tulla olemaan niitä suoritteita entistä enemmän. Toivottavasti ei.

Sote -uudistus jossain määrin huolettaa myös hoitajia. Kuinka käy työsuhteiden? Kuka on se tuleva työnantaja? Säilyykö työpaikka suuressa uudistuksessa? Mistä itsensä jatkossa löytää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No robotit kukas muu terv tepivaari

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei Kari ole näin, vaan Suomen veropohja tulee murtumaan väistämättä skandinaavisesta sosiaalidemokraatti- / keskustahyvinvointiyhteiskunnista ylesimaailmallismppan suuntaan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Eutanasialla" päästään kaikista kiusallisista vanhuksista eroon!

Hannu Töyri

200 000 - 300 000 työtöntä on reservi josta riittää tekijöitä mihin vaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset