Kari Viholainen

Eutanasian hinta 10 000 -jopa 30 000 euroa.

Suomessa keskustellaan nyt paljon eutanasiasta. Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta on aloittanut tehdyn kansalaisaloitteen käsittelyn.  Ensimmäiset kuulemiset pidettiin julkisena 9.11.17 jossa aloitteen tekijät esittelivät aloitteensa.

Nykyisin Suomen kansalainen voi halutessaan ja kriteerien täyttyessä hakeutua Sveitsiin Dignitas yhdistyksen palveluihin avustettuun itsemurhaan. Avustettu itsemurha ei tosin Suomessakaan ole rikos, mutta palvelun tarjoajia meillä ei ole.

”Osmo Soininvaara totesi Iltalehden haastattelussa 9.11.17  pitävänsä mahdollisena sitä, että jos kansalaisaloite ei mene eduskunnassa läpi, niin Suomeen tulee samanlaisia kalliita itsemurhan avustamiseen erikoistuneita klinikoita kuin mitä Sveitsissä toimii tällä hetkellä. Se ei ole hyvä ratkaisu, kyllä tämän pitäisi olla lääketieteen piirissä. Soininvaara perusteli ajatustaan sillä, että julkisuuteen on nyt tuotu se, että itsemurhan avustaminen on Suomessa sallittua.”

Soininvaara saattaa olla pohdinnassaan jopa oikeassa. Eri asia on se, kenen palveluntuottajan toiminnassa ja palvelussa se voisi olla. Kenties yksityinen lääkärikeskus? Sinänsä olisi mielenkiintoista selvittää, että olisiko Sveitsin kaltainen toiminta Suomessa mahdollista järjestää? Onko lainsäädännössä olemassa jotain sellaista, mikä toiminnan estäisi? Sitä ei liene koskaan ole selvitetty. Ainakaan minulla ei ole siitä tietoa.

Sveitsiin hakeutuu ihmisiä avustettuun itsemurhaan ympäri maailman. Myös suomalaisia on hakeutunut.

Viimeksi maanantaina 13.11.17 minulle soitti henkilö ja ilmoitti olevansa Sveitsiin hakeutumassa. Keskustelussa tuli esille palvelun kovat kustannukset. Minulle soittanut kertoi kustannusarvion olevan noin 20 000-30 000 euroa. Kova on hinta ja on selvää, että se rajoittaa varmasti hakeutumista, koska harvalla on moiseen kustannukseen varaa.

Kuolemakin on eriarvoista. Rikkailla helpompaa kuin köyhillä. Sveitsin Dignitas yhdistykseen hakeutumisen kustannuksista on olemassa aika suuri hintahaitari. Lopullinen kustannus saattaa olla hyvinkin erilainen eri yksilöillä, sillä riippuu paljon siitä kuinka kykenee matkustamaan, tarvitaanko lennoilla erityisjärjestelyjä, lasketaanko hintaan mahdolliset lähiomaisten kustannukset, jotka matkustavat myös Sveitsiin jne. Vainajan kuljettaminen lentokoneella takaisin on hyvin arvokasta, varsinkin jos se tehdään perinteisellä arkkukuljetuksena lentokoneen ruumassa. Vakuutusturvaa eutanasian suorittamiseen ei tunneta eikä myöskään eurooppalaista sairaanhoitokorttia voi käyttää. Eutanasia ei ole korvauksen piirissä.

Brittiläinen Dignity In Dying-yhteisö vasta uutisoi, että keskimääräinen kustannus britille olisi noin 7,500-15 000 puntaa. Joka kahdeksas päivä joku Britannian kansalainen matkustaa Sveitsiin avustettuun itsemurhaan. Myös Briteissä on meneillään kampanja eutanasian laillistamisen puolesta.

On mielenkiintoista nähdä mihin linjaukseen aikanaan eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta tulee päätymään. Pidän itsestään selvänä sitä, että eduskunnan suureen saliin tehty kansalaisaloite eutanasiasta viedään.

 

Kari Viholainen
Puheenjohtaja
Exitus ry

www.exitus.fi

https://www.facebook.com/Eutanasialain-puolesta-809307089097696/?ref=boo...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aivan varmasti lääkärit avustavat itsemurhissa Suomessa, mutta eivät uskalla puhua siitä, koska lääkintäviranomaiset eivät ole ottaneet asiaan mitään kantaa.

Ymmärätäkseni mitään juridista estettä ei ole. Viranomaisten pitäisi sopia noudatettavasta protokollasta, esim. tarpeellisista erikoislääkärikonsultaatioista jne. mitä vaaditaan ennen itsemurhassa avustamista. Itsemurhahan edellyttää myös oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta ja kuolemansyyn tutkintaa, lainsäädäntöä pitäisi päivittää myös tältä osin.

Epäilenpä, että julkinen sairaanhoito haluaa yksityispuolen hoitavan itsemurhanssa avustamisen.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Tämä lääkäreiden "avustaminen" on hieman tabu Suomessa. Olet varmasti oikeassa, että siitä ei haluta julkisesti puhua. Sitten on vielä se lääkäreiden kollegiaalisuus ja lääkärit eivät toisten lääkärin asioista puhele.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näin on ja itse tiedän yhden, jonka ystäväni jo vuosia sitten kertoi tehneensä vaikeita syöpäkipuja kärsineelle vanhalle miehelle, potilas aneli ja rukoili häntä lopettamaan liian suuret kivut, joihin lääkkeet eivät auttaneet.
Onnittelin häntä laupeudentyöstä, jota toivon itsellenikin tehtävän, jos sitä itse pyydän. Se on ihmisoikeus, jos mikä!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

Eläessä kokee jo tuskaa aivan tarpeeksi. Olisi armollista edes lähestyvän varman kuoleman edessä saavan jotain armoa kivun osalta.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Tämä lääkäriavusteinen itsemurha Suomessa onkin yksi isoimpia kysymyksiä. Maallikko saa auttaa ystäväänsä, mutta päteekö sama lääkäriin? Saako lääkäri tietoisesti määrätä lääkereseptin lääkkeitä tietoisena siitä, että potilas ottaa ne itsemurha tarkoituksessa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Viime kädessä Valviran pitäisi ottaa kantaa.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen Vastaus kommenttiin #13

Jos käy niin, että eduskunta torppaa aloitteen, niin tämäkin asia selvitetään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Olen mielelläni asiassa avuksi, jos voin. Takavuosina kuuluin yhdistykseenne, mutta sitten se liittyi Potilasliittoon ja kotiin alkoi tulla lehtiä, joissa lähinnä haukuttiin lääkäreitä, niin sittten erosin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Osaatko Kari sanoa miten homma hoituisi Hollannissa tai Belgiassa?

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Käsitykseni on se, että suomalaisen on hieman haasteellista ja työlästä hakeutua eutanasia-palveluihin Hollantiin ja Belgiaan. Olen ymmärtänyt niin, että näissä maissa tulisi "asua" eli viettää aikaa pitemmänkin ajanjakson verran ennen kuin mahdollinen ratkaisu eutanasiasta voitaisiin tehdä. Sen tiedän, että esimerkiksi ranskalaisia on hakeutunut Belgiaan. Minuun ei ole kukaan ottanut yhteyttä ja kysellyt näihin maihin menosta, mutta Sveitsiin menosta kyllä.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Parastahan se olisi, että poliittiset päättäjät / lainsäätäjät säätäisivät meille lain. Se tulee laatia tarkaksi. Itse kansalaisaloitteessa mainitut asiat ovat kyllä kestäviä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö tällaisia palveluita löytyisi läheltäkin, Venäjältä? Siellähän olisi riittävästi taitoa.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Noooh. Venäjän tilannetta tässä asiassa en tunne. Toki sielläkin kuollaan kuten muuallakin...))

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistan 70-luvulta Jerry Cotton -tarinan Halpa henki - kallis kuolema.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Toteamuksesi sopii hyvin aiheeseen. "halpa henki-kallis kuolema". Ei olla ihmiset aivan samalla viivalla edes kuoleman edessä. Kaikki kyllä kuollaan kuka mitenkin, toivoisi kuitenkin, että tarvittaessa kuolin tapaan voisi vaikuttaa, jos kärsimykset epäinhimilliset. Uskon-sisaret ja herrat eivät sitä tietenkään hyväksy, mutta ei heidän tarvitse eutanasiaa käyttää jos eivät halua.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Happimaski ja säiliöllinen heliumia, helppo ja kivuton kuolema. Ei se nyt niin kallista voi olla?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos perustamme Suomeen itsemurhaklinikan, pitää olla lakimiehet, erikoislääkärit, hoitjat, luvat, tilat, vakuutukset....

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sveitsiin menijöitä oli myöskin täällä vuosia sitten asiasta kertonut tamperelainen potilas, joka kertoi kustannusten nousevan pikkuauton hintaiseksi ja lisäksi potilaan on pystyttävä lentämään Sveitsiin "omin avuin". Kaikki eivät siihen enää liian heikkokuntoisina pysty....eikä pystynyt enää tämä Usarissa kirjoittanut potilaskaan. En enää muista, oliko hänellä syöpä vai Als?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Belgiassa v 2007, eutanasia sarja apteekista € 28 + lääkärin palkkio (kotikäynti) €22.

Timo Tuovinen

siel kyl saa pilveekin poltella aika vapaasti, et on myös vaihtoehto

Timo Tuovinen

siitä vaan tuu ampuu minutkin

Timo Tuovinen

nykin herätessäni toivon et kuolisin, ei tarkoita et joku saa mut tulla tappamaan

Timo Tuovinen

Nuorena olin asian kannattajakin, en pelännyt kuolemaa, mut nyt tiedän et pelkään ja lupaa en anna, vaikka humalassa sen kerron ampukaa saatana, niin ei oikeesti sitä oikeutta en anna
Niin asiasta keskustelu on absurdi , aivan kokonaan, siihen lupaan et haluaa ihtensä hengiltä ei ole olemassa mitään määritelmää

Timo Tuovinen

en voi hyväksyä lakia kun krapulassa herään ja toivon et kuolisin, joku lekuri lyö piikin ja se on siinä

Timo Tuovinen

en edes usko itse blokikirjottajan omaan voimaan päättää toisen ihmisen elämää
jos uskoo niin, niin tulkoot minut tappamaan
siitä vaan luvan olet saanut

Timo Tuovinen

blokkaaja ei itse ymmärrä et kyse on ihmisen hengestä, eikä ole valmis tappamaan, niin täs ona aika vaikeeta, et se tappaminen sysätään jollekkin toiselle hah

Timo Tuovinen

asia on pihfi heti kun annat sen tappavan ruiskeen jollekkin 16v tenavalle joka kokee et haluu kuolla

Timo Tuovinen

olen nii usein itsekki mennyt tähän halpaan, mut ryhtyisinkö pyöveleksi tuskin

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Timohan innostui ryyppäämään ja aamuyöllä jopa kirjoittelemaan oikein tosissaan:) Toivottavasti ei vielä henki lähtenyt.

Timo Tuovinen

ei se valitettavasti niin helpolla lähe, ehkä lähtee helpommalla kun katkolle pääsee, mut ei todellakaan helpolla

Timo Tuovinen

Mut kun ei kuolemanrangaistuskaan ole hyväksytty, niin oikeasti järjestelmä jossa ei ole koulutusta, oikeudellista arvostelukykyä jne, niin jostakin löytyisi ammattikunta joka osaisi ruveta siihen osaan et päättää toisen hengestä. Niin älytön ajatus jo alkujaan.
Eutanasia vaatis oikeasti tuomarin koulutuksen jos jonkun hengestä päättää, se et joku hoitsu saisi siin autella, on niin vasten kaikkea

Timo Tuovinen

Itsemurhan yrityksestä usein joutuu pakko hoitoon, niin laiteaanko avustajakin saman tien ?

Timo Tuovinen

niin mitään takuita siitä et tekeekö joku oikein toisen tahdon mukaan ei ole, niin murhaajaksi kenestäkään ei pidä ketään oikeuttaa

Timo Tuovinen

eutanasian kannattajat voisi ihan ensin tutkia miksi esim kuolemanrangaistus pidetään epäeettisenä

Timo Tuovinen

mut jos joku kuvittelee et toisen hengen määrääminen on ilman oikeudenkäyntiä ok, niin tulkoot avustamaan muakin omassa kuolemassa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset