Kari Viholainen

Sauli Niinistö ja Merja Kyllönen kannattavat eutanasiaa.

Presidentti ehdokkaat ovat ottaneet kantaa Iltalehden vaalikoneessa myös eutanasiaan. Niinistö, Kyllönen ja Haavisto ovat suomalaisten enemmistön mielipiteen kannalla. Asia käy ilmi Iltalehden julkaisemassa jutussa 29.12.17. Suora lainaus jutusta.

”Tasavallan presidentti, valitsijayhdistyksen ehdokkaana jatkokautta hakeva Sauli Niinistö ilmoittaa Iltalehden vaalikoneessa hyväksyvänsä eutanasian tietyin ehdoin.

– Kannatan eutanasiaa, jos sairauteen liittyy suurta kipua ja tuskaa, joita ei voida lievittää, Niinistö vastasi vaalikoneessa.

Vaalikoneessa esitetty väite kuului seuraavasti: ”Eutanasia on sallittava, jos potilas sairastaa parantumatonta tautia ja kärsii kivuista, joita ei voi olennaisesti lievittää lääketieteen keinoin.”

Väitteen kanssa täysin samaa mieltä oli ehdokkaista Niinistön ohella vain vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen.

– Kun ihmisen hyväksi on tehty kaikki lääketieteen keinoin voitava eikä apua ole löydettävissä, on syytä olla olemassa laillinen tapa päättää elämä arvokkaasti, Kyllönen linjasi.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto oli väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä.

– Hyväksyn eutanasian parantumattomien sairauksien kohdalla silloin, kun se tapahtuu todistetusti ihmisen omasta tahdosta. Eutanasialainsäädäntöäkin kiireellisempi asia olisi saada Suomeen saattohoitolaki, Haavisto ilmoitti.”

Kiitos ehdokkaille kun ovat näin näkemyksensä ilmaisseet. Uskon äänestäjiä kiinnostavan mitä mieltä ehdokkaat asiasta ovat.

Vanhanen ja Haatainen eivät ottaneet kantaa. Torvalds ja Huhtasaari eivät ajatukselle syttyneet. Väyrynen vastustaa eutanasiaa periaatesyistä.

———————————-

Saattohoitoa tulee kehittää ja siihen liittyviä ongelmia tulee poistaa, sillä saattohoito ei ole tällä hetkellä Suomessa tasa-arvoista. Meillä on hyviä hoitoyksikköjä, mutta niitä pitää olla kaikkien saatavilla.

Valitettavasti on niinkin, että kaikki eivät hyödy siitä parhaimmastakaan saattohoidosta. Suomalaisista noin 80% kannattaa eutanasiaa. Lääkäreistä noin 46% ja noin 25% lääkäreistä on itse valmis osallistumaan eutanasia prosessiin. Sairaanhoitajista kannattaa noin 64% ja noin 48% on valmis osallistumaan eutanasia prosessiin.

Eutanasia herättää tunteita ja niin tuleekin herättää. Olisihan se outoa jos niitä tunteita se ei herättäisi. Eutanasia on hyvinkin ihmisoikeus kysymys, itsemääräämisoikeus kysymys. Annetaanko ihmiselle itselleen oikeus päättää oman kuolemansa ajankohdasta kun kaikki hoito on annettu ja ihminen kärsii epäinhimillisiä kärsimyksiä?

Minun mielestäni se oikeus on syytä antaa. Kenenkään ei tarvitse eutanasiaan turvautua jos ei itse halua. Kärsiä saa ihan vapaasti. Ihmisen tulee olla oikeustoimikelpoinen kun eutanasiaa pyytää.

Mielenterveyssairaudet ja esim. dementia sairaudet ovat suljettu pois. Sairauden tulee olla kuolemaan johtava ja käytettävissä olevilla hoitokeinoilla ihmistä ei kyetä riittävästi auttamaan. Kuolema on joka tapauksessa lähiaikojen todellisuutta. Eutanasialaki ei olisi keneltäkään pois.

Kansalaisaloite eutanasiasta on eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnassa tällä hetkellä käsittelyssä. On mielenkiintoista seurata mihin ratkaisuun itse valiokunta tulee ja millainen käsittely aikanaan eduskunnan suuressa salissa tullaan käymään.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille.

Kari Viholainen

Puheenjohtaja, Exitus ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset