Kari Viholainen

Sosiaali-ja hoivatyö on tuomittu matalapalkkaan.

On se jokin asia hoitotyössä myös muuttunut. Kun aloitin nuorena kouluttamattomana Helsingin Kustaankartanon vanhainkodissa 80-luvulla siivoojana siivousryhmässä, niin kun jollakin osastolla ”hoitajia ei ollut”, niin oli pakko mennä kouluttamattomana sijaiseksi.

Ei kukaan kysellyt mitään. Siinä sitä annettiin lääkkeitä vanhusten suuhun ruuan mukana, vaihdettiin vaippaa ja käytettiin vessassa. Iltavuorossa oli kamala urakka aina tiedossa kun potilaita oli 45 ja hyvin sairasosastolla vuoteen omina. Kaikki potilaat käännettiin samalle kyljelle ja seuraavalla kerralla sitten toiseen suuntaan.

Iltavuorossa oli yksi sairaanhoitaja ja kaksi muuta, usein oltiin me kouluttamattomat kun muita ei ollut. Laitosapulainen oli sentään kuskaamassa ruokaa. Kamalasti meni aikaa, että kaikki sai ruokaa kun monetkaan eivät kyenneet itse syömään.

Yövuorossa oli kaksi hoitajaa ja usein taas me kouluttamattomat. Kaikille vanhuksille vaihdettiin vaipat kaksi kertaa yössä eli noin 90-vaippaa yövuoron aikana. Toki ne kyljet taas vaihdettiin samalla toiseen suuntaan.

Ei kukaan koskaan kysellyt mikä mahtaa olla sinun opiskelujen tasosi ja montako kurssia olet käynyt? Ei kukaan meistä ollut käynyt mitään hoitoalan opiskeluja.

Muistan saaneeni palkkaa käteen kuukaudessa noin 350 euroa nykyrahassa.

Sitten minä innostuin menemään ihan opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kun tulin 80-luvun lopulla Oulun kaupungille töihin, oli täälläkin paljon kouluttamattomia töissä Kontinkankaan sairaalassakin. Teinkin innolla sitä duunia lähes 30-vuotta. Erehdyin työnargomaaniksi siitä ajasta viimeiset viisi vuotta. Kyllähän sitä koki monenlaista ja näki. Paljon muistoja on.

Terveys meni, mutta henki säästyi. Nyt on sitten hyvä aina välillä ladata kommentteja ja olla muka vielä oikeassakin. Kaikkea hyvää kaikille hoitajille.

Olen muuten sitä mieltä, että ne lastentarhanopettajatkin ansaitsevat sen palkankorotuksen, mutta eihän asiaa ole tähänkään menessä OAJ kyennyt korjaamaan. Ei sen puoleen, voidaan samaa kysyä Tehyn ja Superinkin aikaansaannoksista mitä he ovat aikaan saaneet palkkakehityksessä? Naisvaltainen sosiaali-ja hoiva-ala on tuomittu matalapalkka-alaksi ja se ei siitä tule muuttumaan. Ainoa, mikä asian voisi ehkä korjata on joukkoirtisanoutuminen alalta, mutta sen pitäisi olla todella laajaa ja rohkeaa.

Eräs tuttavani totesikin aika hyvin, että eroamalla ammattiliitosta ja kirkosta samanaikaisesti saa ihan itselleen aika kivan korotuksen, jahka muistaa jäädä työttömyyskassan jäseneksi.

En tokikaan suosittelee niin tehtäväksi, mutta mahdollistahan se on, mitä sitä kieltämäänkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Varmasti ansaitsivat paremman palkan, mutta kun sitä rahaa ei vain ole ja valtio velkaantuu tänäkin vuonna n. 5 miljardia euroa lisää kuntien velkaantuessa myös lisää omilla tahoillaan. Palkankorotukset perustuen velkaan ja verojenkorotuksiin ovat ääliötaloutta, josta kärsimme edelleen Matti Vahasen II jakovarahallituksen valtiovarainministerin Jyrki Kataisen Sari Sairaanhoitaja lupauksen takia.

2007-2016 Suomen julkisen sektorin palkkasumma nousi prosentuaalisesti eniten kaikista EU-maista, vaikka talouskasvu oli negatiivista koko tuon ajan. Noin joka kolmas palkkaeuro maksetaan tänä päivänä julkisella sektorilla, joka on sekin suhteessa ennätyksellistä koko Euroopassa.

Juha Hämäläinen

Tilanne on surkeampi kuin useimmat ymmärtävät. Sairaanhoidon kulut tulevat kasvamaan paljon. Meillä on 250.000 hoitamatonta diabeetikkoa, jotka eivät edes tiedä olevansa sairaita eikä yhteiskunta pakota ketään terveystarkastuksiin, mikä on typerää.

Vanhuksia tulee lisää ja he elävät yhä pidempään. Heistä lähes jokainen tulee tarvitsemaan erikoislääkäreitä, kotihoitoa, hoitokoteja, terapeutteja, kuntoutusta sekä korvattavia lääkkeitä.

Suomen talouden nousu parilla prosentilla on mitätön vastapaino. Ja jos hyvätuloisten verotusta nostetaan, he häipyvät maasta. Kynnys lähteä on pieni nykypolville.

Meillä on jo muutenkin surkea ansiotaso ja ostovoima. Ylimpään ansiotulon desiiliin eli 10% huippuun pääsee mitättömällä 3.300€ nettoansiolla. Onhan se tragikoomista. Pateettista suorastaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...mutta kun sitä rahaa ei vain ole ja...".
Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot... Onko aivan varma, että kaikki menot ovat tarpeellisia (tuulitukiaiset jne) ja saamatta jäävät tulot (veronkierto) pakollisia menoja ? Mistään ei voi leikata eikä veronkiertoon saa kajota ?
Jos luovutaan uudesta hallintohimmelistä ? Se säästää miljardin tai mitä lie ja ohjataan ne varat vaikka noihin palkankorotuksiin ? Olisivat taatusti hyödyllisempiä kuin poliitikkojen rahastus.
"Noin joka kolmas palkkaeuro maksetaan tänä päivänä julkisella sektorilla". Myös poliitikot ovat osa ja kallis osa julkista sektoria. Yhden poliitikon hinnalla saisi noin 20 hyödyllistä työtä tekevää veronmaksajaa.

Toimituksen poiminnat