Kari Viholainen

Grahn Laasoselle: 1,5milj euroa hyvä asia, mutta myös laki eutanasiasta tarpeen.

Ministeri Grahn -Laasonen ilmoittaa US-blogissa 29.3.2018 myöntäneensä 1,5 miljoonaa euroa  palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialaiseen ja työelämälähtöiseen kehittämiseen.  Erittäin myönteinen ja hyvä päätös. Koulutusta pitääkin parantaa ja tehostaa. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan ole kokoomuksen vastaus eduskunnan käsittelyssä olevaan eutanasia-kansalaisaloitteseen. 

Tarvitsemme saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittämistä ja varsinkin hoitoon liittyvän epätasa-arvon poistamista. Hoito on eriarvoistavaa, sillä hoidon taso-ja laatu on riippuvainen asuinpaikasta ja hoitoyksiköstä missä sattuu olemaan hoidossa. Saattohoidon kehittämisen rinnalle tarvitsemme lain eutanasiasta.

Katson, että ihmisellä pitää olla oikeus saada aktiivista lääkinnällistä kuolinapua, kun parantavaa hoitoa ei enää ole ja kun sairauden ennuste on lääketieteellisesti arvioiden toivoton ja inhimillisesti katsoen kestämätön.

Eutanasialaille on esittää useita perusteluita ja perustelut käyvät ilmi myös tehdyssä kansalaisaloitteessa. Tuen täysin aloitteen tekijöiden mainitsemia perusteluja. Aloite löytyy kansalaisaloite.fi-sivulta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on jätetty toimenpidealoitteita myös saattohoidosta. Toivottavasti näillä toimenpidealoitteilla ei yritetä viedä huomiota itse asiasta eli eutanasialaista.

Pystymme auttamaan suurinta osaa kuolemansairaita hyvällä saattohoidolla, mutta emme kaikkia. Tarvitsemme saattohoidon kehittämistä laadullisesti ja määrällisesti maassamme, mutta on tiedostettava se, että kaikkia vakavasti sairaita ei paraskaan saattohoito auta.

Laki eutanasiasta tarvitaan turvaamaan niiden ihmisten oikeusturvaa, jotka kärsivät suuria epäinhimillisiä kärsimyksiä eivätkä hyödy parhaimmastakaan saattohoidosta.

Eutanasialaki toisi tullessaan siis valinnanmahdollisuuden. Hoitajille eikä lääkäreille olla asettamassa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Tämä käy ilmi myös tehdyssä kansalaisaloitteessa.

Suomalaisista eutanasiaa kannattaa noin 85 prosenttia (Terkamo-Moisio, väitöstutkimus 2016), sairaanhoitajista noin 64 prosenttia (sairaanhoitajaliitto 2017) ja lääkäreistä lähes puolet (kyselytutkimus, Journal of Medical Ethics -lehti, 2013).

Eutanasian vastustajat kovin mielellään pelottelevat Hollannissa ja Belgiassa tehdyistä eutanasiaratkaisuista. Mallia Hollannin tai Belgian lainsäädännöstä ei tarvitse suoraan ”kopioida”. Lain tulee olla tarkasti määritelty ja kriteerit eutanasialle tulee olla selkeät.

"Hoitajille eikä lääkäreille olla asettamassa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen."

Lääkärien tehtävä on hoitaa, auttaa ihmisistä sairaudessa ja kärsimyksessä. Eutanasia on siis eettisesti sekä moraalisesti oikein. Kun laki tehdään selkeäksi ja tarkaksi, ei sitä voi väärinkäyttää.

Meillä on suuri itsemääräämisoikeus elämäämme, mutta miksi tämä oikeus vähenee, kapenee ja lähes poistuu kokonaan, kun sairastumme vakavasti ja olemme kuoleman portilla? Keneltä laki eutanasiasta olisi pois?

Jos kuolemansairas ihminen viimeisillään jaksamisensa voimilla oikeustoimikelpoisesti toivoo ja haluaa valita eutanasian, niin kuka on sen kieltämään?

Eutanasialaki parantaisi ihmisoikeustilannetta, tukisi ihmisarvoa ja yksilönvapautta yksilön omassa asiassa, kun antaisimme oikeuden itse päättää.

Kari Viholainen

puheenjohtaja, Exitus ry

www.exitus.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Juuri laki tarvitaan. Ihmisten kidutus ei voi olla sallittua, koska eläimiäkään ei saa kiduttaa, siitä saa rangaistuksen.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Nyt on mielenkiintoista katsoa kuinka eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta asiasta linjaa. Asiantuntija kuulemiset on tehty ja odotetaan mitä päättävät. Pidän itse todennäköisenä, että valiokunta lähettää aloitteen sosiaali-ja terveysministeriön laajempaan selvitykseen / valmisteluun. Käykö niin, on tietenkin arvailua.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Älä tapa, sanotaan Sanassa. Meillä on rauha maassa ja kaikki syy kaikin tavoin kunnioittaa elämää, jonka Jumala on meille elettäväksi antanut. Nykyaikainen lääke- ja hoitotiede mahdollistaa inhimillisen elämän myös sairauden ja vanhuuden päiville. Kuten useimmat tietävät on nykyään jo arkipäivää se, ettei elämää kaikin mahdollisin tavoin pitkitetä.

"Hoitotahdossa määritellään ne tilat, jolloin luovutaan potilaan elämää lyhytaikaisesti pidentävistä, keinotekoisista elintoimintoja ylläpitävistä hoitotoimista. Potilas tekee kirjallisen hoitotahdon Hoitotahto-lomakkeella. Potilas voi muuttaa tai peruuttaa hoitotahdon toimittamalla uuden lomakkeen yllä mainitulla tavalla."

Keskitysleireillä ei kunnioitettu elämää eikä siellä ollut tarpeen kysellä 'hoitotahtoa' tmv. Se on tiedossamme. Mutta miksi tämän päivän hyvinvointi-Suomessa esiintyy niin paljon ihmishengen alentamista poispantavan (tapettavan) jätteen tasolle? Sitä on syytä kysyä.

Toimituksen poiminnat