Kari Viholainen

Eduskunnan päätös eutanasiasta pettymys, mutta toivoakin on.

Eduskunnan päätös torpata eutanasia kansalaisaloite oli pettymys, mutta jokseenkin odotetun kaltainen. Sosiaali-ja terveysvaliokunta kuuli lukuisan määrän asiantuntijoita ja myös Exitus ry:n kantaa kysyttiin. Yhdistys antoi laajan ja perusteellisen lausunnon asiasta. Kaiken kaikkiaan valiokunta kuuli merkittävän määrän asiantuntijoita. Jopa poikkeuksellisen suuren määrän.

Eduskunnan päätös perustaa nyt asiantuntijatyöryhmä on sinällään hyvä asia. On hyvä laajasti selvittää ja tutkia saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilaa Suomessa. Tunnustettu tosiahan on se, että saattohoidossa on ongelmia. Hoidon laatu ja sisältö on merkittävästi riippuvainen potilaan asuinkunnasta ja hoitoyksiköstä. Kuluvan vuoden alussa päivitetyt uudet käypähoitosuositukset saattohoitoon ja pallitiiviseen hoitoon on hyvin tehty ja toivoa sopii, että ne myös käytännössä näkyvät laajasti ja tasa-arvoisesti koko maassa.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen vasta myöntämä 1,5-miljoonan euron suuruinen raha saattohoidon ja pallitiivisen koulutuksen kehittämiseen on hyvä asia.

Työ lain saamiseksi eutanasiasta Suomeen tulee kuitenkin jatkumaan ihan normaalisti. Eduskunnan päätös oli vastoin suomalaisten tahtoa. Tiedämme suomalaisten kannattavan eutanasiaa poikkeuksellisen laajalla kannatuksella. Jopa noin 80% suomalaisista kannattaa eutanasiaa ja tätä kannatusta on mitattu viimeisten vuosien aikana lukuisissa kyselyissä.

Kannatusta on myös lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan keskuudessa. Sairaanhoitajaliiton vuoden 2017 tutkimuksessa sairaanhoitajat antoivat merkittävän kannatuksen, sillä noin 64% sairaanhoitajista ilmoitti tutkimuksessa kannattavan eutanasiaa ja noin 48% heistä ilmoitti olevansa itse valmis olemaan osallisena eutanasia-prosessissa. Myös lääkäreissä kannatusta siis on, mutta määrällisesti vähemmän kuin hoitajien keskuudessa.

Nyt jäämme sitten mielenkiinnolla odottamaan millainen asiantuntijatyöryhmä tullaan perustamaan ja keitä siinä työryhmässä on mukana. Toivottavasti se ei perustu vain eutanasian vastustajiin.

Sosiaali-ja terveysvaliokunta jätti myös oven auki eutanasialle, joten synkkyyteen ei ole aihetta. Mahdolliset lainsäädännölliset uudistukset valiokunta jätti asiantuntijatyöryhmän selvitettäväksi. Olettaa sopii, että työryhmä tulee toiminaan tehokkaasti ja perusteellisesti ja työryhmään kutsutaan laajasti asiantuntijoita. Edustamani yhdistys on käytettävissä työryhmän jäseneksi jos kutsu käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos sinulle arvokkaasta työstäsi asian edistamiseksi!

Saattohoidon tila on huono, sen tiedämme. Tiedämme senkin, ettei saattohoidon tilan parantaminen ratkaise itse ongelmaa. Joudumme tyytymään tähän. Tällä kertaa.

On arvokasta, että saattohoitoa parannetaan ensin. Olkoon tämä siis marssijärjestys. Tullaan eutanasiaan sen jälkeen kun saattohoidon tilan parantaminen on vähentänyt eutanasian tarvetta. Uskon kyllä, että arvokasta kuolemaa voidaan - ainakin osittain - tukea myös saattohoidon menetelmiä kehittämällä.

Eutanasiapäätöksentekoa ohjaa pelko. Pelko Pandoran lippaasta, pelko kuolemasta, pelko päättää isosta asiasta. On tuolle pelollekin annettava oma arvonsa.

Kansanedustaja Niikon ilakointi pahoitti mieleni niin, että avauduin aiheesta blogin verran.

http://kainiemelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254...

Kiitos vielä kerran aloitteesta ja osallistumisestasi!

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Toki Suomi seurannee maailmaa tässä asiassa aikanaan. Jokaisella on asiasta mielipiteensä ja jos/kun eutanasia sallitaan (ehkä) joskus Suomessa, niin sen jälkeen nähdään mihin kaikkeen se johtaa. Mutta itse en sitä kannata, en ajatuksena itselläni enkä tekoina toisia kohtaan. Aivan mahdottoman toivottomissa tapauksissa sen päättää lainsäädäntö ja Ihminen/ihmiset itse. Tulevat vielä päälle nämä henkisesti huonosti voivat, tästä elämästä pois haluavat ihmiset, joiden hoitaminen myös maksaa yhteiskunnalle "muutaman dollarin" vuodessa. Vielä sekin, että fyysisesti pahasti vammautunut voi henkisesti haluta kuolla, ei enää jatkaa elämäänsä loppuelämän invalidina. Henkinen pahoinvointi lisää usein ihmisen halua luopua elämästään ja aivan omasta halustaan. Wikipedia käyttää melko vahvaa ilmaisua: "Tarkoituksellinen ihmisen surmaaminen hänen omasta pyynnöstään." https://fi.wikipedia.org/wiki/Eutanasia

Toimituksen poiminnat