Kari Viholainen

Eduskunta äänesti eutanasiasta, mutta ei lopullisesti sitä kieltänyt.

Olen kolmenkymmen vuoden sairaanhoitajan työn kautta hoitanut monenlaisia ihmisiä. Hyvin sairaita. Olen saattanut kuolemaan lukuisan määrän ihmisiä. Heitä on hyvin paljon. Olen nähnyt ja kokenut hyvin monenlaista kuolemaa. Niin kaunista ja rauhallista, mutta myös hyvin raadollista ja tuskallista. On hyvä, että nyt asioita käydään tarkasti läpi.

Kun eduskunta äänesti eutanasia-kansalaisaloitteesta, niin eutanasian vastustajat jopa "ilakoivat aloiteen hylkäämisestä" ja monet mediat uutisoivat, että eutanasia hylättiin. Asia ei ole aivan niin.

Sosiaali-ja terveysvaliokunnan tahdon mukaisesti nyt on perustettu asiantuntijatyöryhmä. Sen tehtävänä on selvittää saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita. Työryhmän toimikausi on kolme vuotta, 8.5.2018 - 30.6.2021.

Työryhmän on nimittänyt perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk).
Kuten sosiaali-ja terveysvaliokunta on edellyttänyt käsitellessään kansalaisaloitetta eutanasiasta, nyt perustettu asiantuntijatyöryhmä tulee nimenomaan selvittämään myös itsemääräämisoikeutta, saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita. Tarvittaessa asiantuntijatyöryhmä tulee antamaan eduskunnalle ehdotuksia muutoksiksi lainsäädäntöön.

Suomessa on hyvää saattohoitoa ja palliatiivista elämän loppuvaiheen hoitoa, mutta valitettavasti siihen liittyy paljon epätasa-arvoisuutta. Kuluvan vuoden alussa julkaistut uudet käypähoitosuositukset saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon toivotaan tuovan parannusta asiaan. Tarvitsemme kuitenkin lisäselvitystä elämän loppuvaiheen hyvästä hoidosta sekä potilaan omasta tahdosta tapahtuvan eutanasian tarpeellisuudesta eräissä vaikeissa tapauksissa. Ihmisoikeuden ja itsemääräämisoikeuden kehittäminen ja parantaminen on tässä oleellisen tärkeää.

Asetetun laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän työsarka tulee olemaan todella laaja mihin sen on otettava kantaa. Onneksi aikaa työryhmän työskentelylle on annettu kolme vuotta. Se aika on käytettävä tehokkaasti.

Perustetun asiantuntijatyöryhmän tehtäväksi on annettu seuraavaa:

1). Selvittää elämän loppuvaiheen hoidon, itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon nykytilanne ja vallitseva lainsäädäntö Suomessa.

2). Selvittää onko elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja saattohoitoa tarpeen määrittää tai sen järjestämistä ohjata lainsäädännöllä.

3). Selvittää muiden maiden lainsäädäntöä ja käytäntöjä eutanasiaan ja avustettuun itsemurhaan liittyen ja arvioida näiden soveltuvuutta Suomen olosuhteisiin.

4). Arvioida itsemääräämisoikeuden toteutumista kuoleman lähestyessä ja itsemääräämisoikeuden lainsäädännöllisiä muutostarpeita jos eutanasia sallittaisiin ja tehdä tarvittaessa ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi ja lainsäädännön perusteluissa huomioon otettavista seikoista.

Työryhmälle annettu toimeksianto on laaja ja näin ollen kolmen vuoden toiminta-aika on ymmärrettävä.

Minulla on ilo kuulua tuohon asiantuntijatyöryhmään. Lähden itse työryhmän työskentelyyn avoimin mielin, mutta samalla myös määrätietoisena.

Kuten asiantuntijatyöryhmälle annetussa tehtävän määrittelystä voimme todeta, niin eduskunta ei suinkaan "torpannut" lopullisesti lakia eutanasiasta. Nyt käymme tarkasti läpi asiaa ja aikanaan työryhmä tulee antamaan lausuntonsa niistä asioista, mitkä työryhmälle on asetettu. Jo tässä vaiheessa voinee todeta, että eutanasia tulee olemaan näkemyksiä eriyttävä asiakokonaisuus. Mutta annetaan ryhmälle kuitenkin työrauha.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No sinänsä hyvä kirjoitus. Yleensä taidetaan aina puhua, että se sielu sitten lähtee pois , vai, ja ainakaan Vanhan Testamentin mukaan mitää sielua ei ole, vaan VT tarkoittaa että koko ihminen on sielu sen takia että ollaan eläviä ja VT kannattaa sitä, että Henki lähtee ihmisestä ja eroaa ja tämä Henki sitten palajaa Luojan luo joko Taivaaseen tai sitten toisilla se menee Pahan joukkojen puoleen. Tätä kuvaa esim you tube video Howard Storm USA ja noita vidoita on hänellä useita you tubessa ja sitten on hyvä kirja Charlotte Rorth: I Met Jesus eli kirja on suomeksi tehty eli Tapasin Jeesuksen. Rorth on tanskalainen toimittaja joka edelleen elää Tanskassa ja kertoo kirjassa tavanneensa Jeesuksen espanjan katollisessa kappelissa. Käsittääkseni on hyvä että on saattohoito, mutta ketään ei saisi tappaa. Ihmisen pitäisi kuolla luonnollisesti kuten ei taida Raamattu aborttiakaan kannattaa vai?Taidamme olla syntisiä ja sitten oisi se parannuksen teko tarpeenkin

Juha Hämäläinen

Onneksi mikään hallitus tai eduskunta ei voi päättää mistään lopullisesti. Ovat nimittäin kautta aikojen tehneet niin valtavasti vääriä päätöksiä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tsemppiä. Joudut kovan paikan eteen. Pidä kiinni omatunnostasi, kääntyy se mille puolelle tahansa. Joudut kantamaan päätöstäsi lopun elämääsi, eikä kellään ole oikeutta vaatia sinua toimimaan vastoin omaa näkemystäsi.

Minulla on selvä näkemys siitä, mitä tahtoisin omalle kohdalleni, mutta kyllä minua pelottaisi ottaa kantaa toisten ihmisten puolesta.

Itse toivoisin armokuolemaa, jos edellytykset täyttyisivät.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Käsittäkseni eutanasia on vaikea asia. Saako ihminen lopettaa toisen elämän vai ei? Arvelen, että Raamattu ei kannata sitä, että saisi lopettaa toisen ihmisen elämä. Siellähän on käsky älä tapa.Siis tuo käsky voisi tarkoittaa sitä, että ihminen ei saa tappaa. Luoja sen sijaan saa tehä Tahtonsa mukaan. Onko sillai, että eutanasia ja abortti on niitä , joilla tapetaan ihmisä vai? Varmaan osa lääkäreistä ei taida kannattaa eutenasiaa ja aborttia vai miten on?Paavali kyllä sanoo että ei saa tuomita toisia. Meillä on tietoa niin paljon, että pystymme koneilla pitämään ihmisen hengissäkin ja auttamaan kärsimystä.Vai miten on?

Toimituksen poiminnat