Kari Viholainen

Miksi käydä yhdistyksen kokouksessa?

Melkoisen yleinen ongelma eri yhdistyksissä tahtoo olla se, että jäsenet eivät saavu yhdistyksen kokouksiin. Näitä kokouksia ovat yleensä sääntöjen mukaan kevätkokous sekä syyskokous. Syyskokouksessa esimerkiksi valitaan tulevalle vuodelle hallitus, päätetään toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksu. Nimetään toiminnantarkastaja sekä vara sellainen.

Kevätkokouksessa mm. hyväksytään edellisen vuoden tilinpäätös, toimintakertomus ja annetaan vastuuvapaus hallitukselle. Toiminnantarkastaja esittää tarkastuskertomuksensa.
Muitakin asioita näissä kokouksissa voidaan käsitellä ja jokaisella yhdistyksen jäsenellä on mahdollisuus saada kokouksen asialistalle sellainen asia, minkä itse kokee sellaiseksi, että se pitäisi käsitellä yhdistyksen kokouksessa. Jäsenen pitää vaan tuoda se asia hallitukselle hyvissä ajoin, jotta hallitus ehtii valmistella sen varsinaiseen yhdistyksen kokoukseen listalle.

Minkä tahansa yhdistyksen hallitus kokoontuu useita kertoja vuoden kuluessa. Kokouksia pidetään tilanteesta riippuen joko sähköpostitse tai kokoontuen esimerkiksi jossakin kirjaston tiloissa tai muussa sovitussa paikassa. Hallituksen kokoukset ovat yleensä suljettuja eli vain hallitukseen valituille jäsenille. Tarvittaessa kokoukseen voidaan toki kutsua hallituksen ulkopuolinen henkilökin.

Yhdistyksen jäsenet käyttävät yhdistyksen kokouksessa päätösvaltaa ja yhdistyksen hallituksen jäsenet käyttävät hallituksen kokouksessa toimeenpanovaltaa eli toisin sanoen hallitus vastaa operatiivisesta toiminnasta sillä valtuutuksella minkä ovat saaneet tultuaan valituksi hallituksen jäseniksi.

On toivottavaa, että yhdistyksen jäsenet kävisivät mahdollisuuksiensa mukaan kevät-ja syyskokouksissa. Siellä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Käydä keskustelua, antaa vinkkejä puolin ja toisin toimijoille. Jokaisen yhdistyksen peruskivi on jäsenistö. Ilman jäseniä ei ole olemassa yhdistystäkään.

Jäsenien on viisasta käyttää valtaansa yhdistyksen asioissa ja se vallan käyttö tapahtuu kevät-ja syyskokouksessa. Sekin on hyvä muistaa, että ei ainoa viisaus ole niillä, jotka istuvat hallitusjäseninä hallituksessa. Aika-ajoin tapahtuva ohjaus ja palautteen anto on aina hyväksi ja muutenkin erilaisista näkemyksistä ja mielipiteistä saadaan muodostettua sitten se mahdollisimman hyvä lopputulos.

Monet yhdistykset ovat jo tälle vuodelle syyskokouksensa pitäneet, mutta monilla se on vielä edessä nyt marraskuussa ja jopa joulukuussakin. Jos olet jonkin yhdistyksen jäsen, niin miksi et menisi kokoukseen ja käyttäisi sinulle kuuluvaa valtaa? Ja jos oikein olet innostunut aktiivisesta toiminnasta, niin tarjoudu ehdokkaaksi hallitukseen. Yleensä tekijöistä on aina puute ja harvemmin ylitarjontaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat