Kari Viholainen

Saattohoitoyksikkö suljetaan kun hoitoa pitäisi kehittää koko maassa

  • Laadukas, inhimillinen sekä osaava elämän loppuvaiheen hoito on turvattava kaikille asuinpaikasta riippumatta.
    Laadukas, inhimillinen sekä osaava elämän loppuvaiheen hoito on turvattava kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Huhtikuun lopulla saimme tietää, että Turussa sijaitseva saattohoitoon erikoistuneen Karinakodin toiminta joudutaan ajamaan alas talousongelmien takia. On epätodellinen olotila. Siis elämän loppuvaiheen hoitoon erikoistuneen yksikön osaaminen ajetaan alas, lopetetaan. 25-vuoden aikana kertynyt tieto-taito hajautuu jonnekin, mutta minne?

Viime vuosina on selvitetty palliatiivisen ja saattohoidon tilaa Suomessa ja valitettavasti hoitoon liittyy sangen suuria ja haastavia ongelmia. Ne liittyvät hoidon saatavuuteen, osaamiseen, koulutustasoon, resurssien vähäisyyteen tai jopa tyystin siihen, että ei ole lainkaan osaamista elämän loppuvaiheessa olevan ihmisen hoitamiseen.

”Perusterveydenhuollon johtavien lääkärien mukaan perustason saattohoitopalveluita on tarjolla maassamme varsin kattavasti. Perustasoa vaativamman saattohoidon saatavuudessa sen sijaan on puutteita. Noin joka viides johtava lääkäri arvioi, että kuntalaisten käytettävissä ei ole tarjolla mitään tai ei riittävästi perustasoa vaativampia saattohoitopalveluita. Näiden terveyskeskusten alueella asuu yli 400 000 suomalaista. https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/johtavat-laakarit-saattohoidossa-edelleen-puutteita/

Osallistuin helmikuun lopussa Helsingissä tilaisuuteen, jossa silloiselle ministeri Saarikolle luovutettiin ”väli-raportti” palliatiivisen ja saattohoidon tilanteesta Suomessa.

”Pidämme Suomea maailman parhaana maana syntyä. Haluamme kehittää palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa niin, että Suomi voisi olla myös maailman paras maa kuolla. Suomen tulee olla sellainen maa, jossa elämän viime hetkillä kipuihinsa saa apua ja vierellä riittää istujia. Moni viettää elämänsä viimeiset hetket tehostetussa palveluasumisessa. Ajankohtainen keskustelu vanhustenhuollon laadusta on osoittanut, ettei esimerkiksi saattohoitotilanteiden edellyttämistä resurssilisäyksistä ole aina pystytty huolehtimaan. Turvallisen ja arvokkaan kuoleman turvaaminen on mukana vanhuspalvelulain uudistamisessa” https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/saattohoidon-toteuttamisessa-paljon-alueellista-vaihtelua

Yksityisiä saattohoitokoteja, joita meillä ei ole kuin joitakin koko maassa koettelee samankaltaiset ongelmat. Se käy ilmi Lääkärilehden äskettäin julkaistusta artikkelista.

Karinakodissa työskentelevä saattohoitolääkäri Heidi Marttila kertoo, että kaikki Varsinais-Suomen kunnat eivät myönnä maksusitoumuksia. Ne haluavat hoitaa potilaat omilla vuodeosastoilla. Tällä haetaan säästöjä.” https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/saattohoitokotien-ahdinko/

Onko hoidon kehittämistä ajaa alas ja lopettaa arvostettu saattohoitoyksikkö, jossa vuosien varrella on kertynyt valtava määrä tieto-taitoa, osaamista, kokemusta, inhimillisiä tuntemuksia sekä kokemuksia siihen kuinka voitaisiin auttaa, helpottaa ja hoitaa vielä paremmin tulevaisuudessa tilanteessa kun elämä on päättymässä ja ihmisellä voi olla monenlaista kärsimystä?

-Kari Viholainen- puheenjohtaja, Exitus ry. Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-työryhmän jäsen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Opin arvostamaan Karinakodin henkilökuntaa ja heidän sitoutumistaan työhönsä, kun puolisoni vietti vuodenvaihteessa elämänsä kaksi viimeistä kuukautta siellä ja asuin siellä itsekin viikkoja. Talon tunnelma helpotti meidän ja muiden potilaiden sekä heidän läheistensä valmistautumista väistämättömään.

Koen tämän nykytilanteen suorastaan uskomattomaksi. Uuskielellä tehostaminen ja kehittäminen tarkoittavat säästämistä ja pahimmillaan suoranaista alasajoa. Olen surullinen ja minun on vaikea hyväksyä tai edes ymmärtää tätä tilannetta!

Kiitos tärkeän asian esille tuomisesta.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Kiitos kun jaat kokemuksesi ja otan osaa menetykseesi. Kaikkea hyvää sinulle!

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Edesmennyt Pentti Tiusanen Kotkan valtuutettu ja entinen kansanedustaja kovasti puhui siitä että saattohoitoa pitäisi kehittää, ilmeisesti se ei ole taloudellisesti kannattava meidän talousjärjestelmässä, joten kärsikööt tuskissaan se on elämän puolustamista.

Pentti Tiusanen vastusti eutanasia, keskustelimme muutamia kertoja aiheesta, hän uskoi että hyvä saattohoito pitäisi laajentaa ja kehittää, olin sama mieltä mutta, kerroin että se ei tapahdu tässä taloudellisessa voittoa tavoittelevassa järjestelmässä, kannatan inhimillisenpä eutanasia.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Palliatiivista ja saattohoitoa on kehitettävä, mutta valitettavasti kovin hidasta se on ollut viimeisen 20-vuoden aikana. Koko sen ajan asiasta on puhuttu. Hieman vauhtia on saatu ihan viime aikoina ja osaksi sen eutanasia-kansalaisaloitteen ansiosta. Itse aloitteen eduskunta torppasi viime vuonna, mutta ei asiaa unohdettu. Ministeriön elämän loppuvaiheen hoito-työryhmässä asiaa käsittelemme. Työryhmällä on työaikaa aina tuonne 2021 kesään saakka.

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Hallitusohjelmassa muuten on seuraava kirjaus: "Toteutetaan kehittämisohjelma, jolla turvataan lainsäädäntömuutoksin ihmisarvoa kunnioittava saattohoito, palliatiivinen hoito ja kivun hoito. Syövän hoidon vaikuttavuutta parannetaan.".

Nyt onkin sitten mielenkiintoista jäädä seuraamaan mitä tämä kirjaus käytännössä tulee tarkoittamaan? Säädetäänkö kuntia velvoittava saattohoitolaki?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Sanoisin että ei hyvältä näyttää, poliitikot ovat kiinnostuneet ainoastaan seuraavista vaaleista ja miltä se näyttää äänestäjien silmistä, palliatiivisissa hoidossa olevia tuskin enää äänestävät, joten we dont give a shit mentaliteetti valitse politiikojen kesken kunnes on oma vuoro.

Toimituksen poiminnat