Kari Viholainen

Hoitajat kiltteyden vankeja. Olisiko jo aika hieman suuttua?

Tein hoitotyötä noin 30-vuotta alkaen 80-luvulta. Koko työhistorian ajan puhuttiin palkkauksesta, sen parantamisesta, kehittämisestä ja vaikka mistä asiaan liittyvästä. Myös työskentelyolosuhteista sun muusta. Toki jotakin on saatu vuosien aikana kehitettyäkin ja muutettua paremmaksi. Keskeinen asia on se, että hoitotyö ja sosiaalialan työ ylipäätään on alipalkattua työn vaatimustasoon suhteutettuna.

PALKKA

Peruspalkkaus tulisi olla suhteessa koulutuksen ja työn sisällön / vastuun kanssa. Niin ei ole, eikä koskaan ole ollutkaan hoitoalalla. Jostakin syystä meidän yhteiskunnassa on pesiytynyt ja juurtunut ajattelumalli siihen, että ihmisen hoitamista ei tarvitse arvostaa kunnon palkalla! Lääkärit ovat osanneet hoitaa edunvalvonnan huomattavasti paremmin. Hoitajat ovat olleet aivan liian kilttejä!

Minun työuran aikana oli jos jonkinlaista mielenilmaisua, oli lakkoakin, poliitikkojen suuria puheita varsinkin vaalien alla. Ammattijärjestöt puhuivat aina uudestaan ja uudestaan, että nyt me se tehdään ja palkat korjataan ja tämä saa riittää! Toki asioita on saatu paremmaksikin, moninkin tavoin. Siitä ilman muuta on kiittäminen ammattijärjestöjen edunvalvontaa,  mutta se oleellinen ei ole muuttunut. Lähtökohdan pitää olla se, että palkkaus on oikeudenmukainen siitä työstä, vastuusta ja velvollisuuksista mitä hoitotyössä on. Peruspalkalla on kyettävä myös elämään arkea. Miksi juuri hoitajan palkan pitäisi olla vain sen suuruinen, että se juuri riittää arjen pyörittämiseen?

Ei olla kestävällä pohjalla, että erilaisilla työvuorolisillä vasta voi saavuttaa ansiotason, jolla jotenkin pärjäät. Se tarkoittaa kolmivuorotyötä, olet mahdollisimman paljon yövuorossa, illassa ja viikonloput töissä. Jos vielä jaksat, niin menet keikoille. Niin monet tekevät.

MUIHIN TÖIHIN

Ei tarvitse ihmetellä miksi noin 70 000 alalle kouluttautunutta ei ole alalla töissä, vaan vaihtaneet muuhun. Syitä varmasti on monenlaisia, mutta aivan varmasti yksi syy on aliarvostus palkkauksen tasossa. Sillä mahdollisella työnantajan tarjoamalla kuntosalikortilla taikka työsuhdebussilipulla ei haeta leipää kodin ruokapöytään. Se leipä haetaan tilipäivisin sillä rahalla mikä maksetaan korvauksena tehdystä työstä.

Yksi syy miksi alalta lähdetään on myös työn raskaus. Kukapa se loputtomiin jaksaa tehdä sellaista työtä, mitä ei pysty tekemään siten kuten omatunto sanoo. Jos riittämättömyyden tunne kalvaa mieltä päivästä toiseen, se uuvuttaa. Se loppu tulee.

On hyvä asia, että hallitusohjelmaan on kirjattu hoitajamitoitus, mutta alan työntekijöiden näkökulmasta ”kestävän kehityksen” periaatteita kun pohdimme, niin tämän yhteiskunnan on syytä muuttaa ajattelumalliaan siihen suuntaan, että hoitotyöstä on maksettava kunnon palkka. Muutoin saamme tulevaisuudessa hoitaa itse itsemme.

Jaksamista kaikille hoitajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Matalapalkka-alojen palkkojen korottamista ajaa vakavissaan lähinnä vain Vasemmistoliitto. Myös SDP on työväen puolue, mutta kiinteästi naimisissa keski- ja korkeapalkkaisten ammattiliittojen kanssa, joiden etujen vastaista on lähteä jakamaan kakkua uusiksi eri tavalla. Sikäli kuin rahaa ei voi taikoa tyhjästä, matalapalkka-alojen palkankorotukset ovat jollain mekanismilla lopulta keski- tai korkeapalkkaisilta aloilta pois.

Realistisin toivon kipinä ei liity suoranaisesti puolueiden myötätuntoon matalapalkkaisia aloja kohtaan sinänsä, koska jos sitä olisi, niin ei olisi matalapalkkaisia aloja niin paljon. Toivon kipinä liittyy sukupuolten tasa-arvoisen palkkauksen edistämiseen, joka on tulossa muotiin, toisin kuin suoranainen myötätunto kenenkään varsinkaan miespuolisen henkilön matalaa palkkaa kohtaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä naisissa on vikana, kun he aina puukottavat toisiaan selkään? Onko se jokin evoluutiopsykologinen juttu - kilpailu miehistä??? Evolutiopsykologian mukaanhan ihminen on geenimonistin, ja kelvollisista nuorista miehistä on aina ollut pulaa.

Ruotsissa hoitajat ottivat lääkäreistä mallia, sanoivat itsensä viroista ja toimista irti, töihin reppufirman kautta. Taitaa olla ainoa toimiva malli? Joukkoiritanoutuminen, ja sitten poliitikot voivat neuvotella reppufirman kanssa, virkaehtosopimuksia voi käyttää paremman paperin puutteessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vaimo aikanaan opiskeli sh:ksi på svenska, ja meni sitten länteen töihin. Hoitajien pitäisi vaatia laajaa ruotsin opetusta, eikä päin vastoin....

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kannattaa vaihtaa niitä edunvalvojia ja tehdä asialle jotain, ei kai siinä muuta. Sama pätee esim. opettajiin.

Kiltteys on huono juttu maailmassa, koska kukaan muu ei sinun etujasi puolusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hoitoalalla, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on järjetön hierarkiaverkosto, jossa lääkärikunta on evoluution huipulla. Olin järkyttynyt kuullessani, että joissain paikoin edelleen vaaditaan, että hoitajien on niiattava lääkäreitä kohdatessaan.

Työ on äärettömän huonosti organisoitua. Hoitajien työajasta suurin osa menee odotteluun. Ainoastaan aamuvuoron ensitunnit ovat työn tekemistä. Sen jälkeen odotellaan lääkärikiertoa, lounaanjakoa ja kotiin lähtöä.

Kotihoito on ihan oma lukunsa, hoitotyön pohjat, vaikka onkin hoitoalan parhaiten palkattu toimi. 50 euron kuukausipalkkaero ei kuitenkaan korvaa kovinkaan hyvin hoitotyön eroa. Kotihoidon hoitajat kokevat fyysistä väkivaltaa, nimittelyä ja haistattelua. Joutuvathan he ihmisten koteihin. Harvoin normityössä joutuu miettimään, onko asettunut niin, että pöytä on sopivasti itsensä ja asiakkaan tai tämän omaisen välissä tai niin, ettei hänen ja ulko-oven välissä ole ketään.

Lisäksi hoitajille maksetaan onnettoman surkeaa palkkaa. Eräs tuttavani, lähihoitaja, saa R-kioskin myyjänä huomattavasti paksumman tilipussin kuin sai hoitajana. Työ on mielekkäämpää, aina on tekemistä, asiakkaat ystävällisempiä ja työvuorot hyvin organisoituja: tuplaajat ovat paikalla vain, kun tarvitaan.

Aamun hesarissa kerrottiin, ettei lisää hoitajia tarvitse kouluttaa, koska muita töitä tekee yli 70 000 hoitajaa. Ei noita muualle työllistyneitä hoitajia saada uudelleen alalle, jolla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta. Työ ei ole kehittynyt pohjimmiltaan ollenkaan vuosien saatossa eikä hoitajan urakehitysmahdollisuudetkaan kovin ruusuisia ole.

Hoitotyön suunnitteluun kaivattaisiin insinööriä. Lääkäreistä ja hoitajista ei näytä kouluttamallakaan saatavan työorganisaation kehittäjiä. Samoin insinööriä tarvitaan hoitajaliittojen johtoon.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

mistä olet tuollaisia kuvitelmia saanut,että kotihoidossa tienaa parhaiten?TAI ETTEI TYÖ OLE KEHITTYNYT OLLENKAAN?Siellä on kuule tapahtunut paljonkin nykymaailman aikaan,on tietotekniikkaa,apuvälineitä joita voidaan hyödyntää mm.vanhusten palveluissa Se ettei muutosta tapahdu johtuu ihan naisten ylisuuresta määrästä ja kateudesta alalla.Täällä tehdään niin kuin on ain atehty,ja siksi ei mm.lastensuojelussa kukaan viihdy,saatikka vanhusten palveluissa kun sielläkin nämä vanhat jäärät ja suojatyöpaikkalaiset pomottavat.

Koko sosiaalipalveluiden ja terveydenhoidon ala pilattiin ne yhdistämällä.Sosiaalipalveluita ei olisi pitänyt koksaan ei ikinä sotkea terveydenhoidon kanssa.

Nyt nämä hoitajat,sosiaaliviranomaiset,lääkärit ynm.tuhatpäinne lauma kun ei tiedä enää itsekkään mitä ovat,kun lääkärit leikkivät sosiaaliviranomaisia j asosiaaliviranomaiset lääkäreitä.

Hoitovirheitä tulee yhtä paljon niin YKSITYISELTÄ,kuin julkiselta,joten mikään lahja suomelle eivät nämä ulkolaisten konsernien tytäryhtiöt ole,päinvastoin sinne ovat karanneet veronmaksajien kouluttamat lääkärit tienaamaan.Tässä se syy keinotekoiseen "lääkäripulaankin" on.Lekureita j ahoitajia ,sosiaalialan duunareita on koulutettu eniten kuin koskaan,mutta yksityisen suojatyöpaikat ,lyhyet työpäivät j ahelppo raha houkuttavat.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mikä on mielestänne matala-palkka?

Julkisilla on lyhyet työajat. Hieman yli 1500h vuodessa. Paljonko olisi se riittävä palkka, että elämä hymylisi.

Paljonko veroja nostetaan, että nuo saadaan maksettua?

https://www.stat.fi/til/ksp/2018/ksp_2018_2019-05-...

https://www.stat.fi/til/pra/2017/pra_2017_2018-09-...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

-- Olin järkyttynyt kuullessani, että joissain paikoin edelleen vaaditaan, että hoitajien on niiattava lääkäreitä kohdatessaan.

Ai miespuolistenkin? Ihan vakavasti puhuen, en usko.

--Hoitotyön suunnitteluun kaivattaisiin insinööriä. Lääkäreistä ja hoitajista ei näytä kouluttamallakaan saatavan työorganisaation kehittäjiä. Samoin insinööriä tarvitaan hoitajaliittojen johtoon

Tästä olen ihan samaa mieltä. Sairaala on toisaalta puolisotilaallinen organisaatio, jossa on totuttu noudattamaan ylemmän käskyjä. Toisaalta sekin on totta, jotta julkisella sektorilla ei ole mitään paineita toiminnan tehostamiseen - potilaitahan on aina jonossa, ei kenenkään kanssa tarvitse kilpailla.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Olen joskus ajatellut, että hoitotyön johtoon kaivattaisiin sotilaskoulutuksen saaneita. Millainen olisi HUS, jos sen johdossa olisi ollut esim. eversti?

Potilaitahan on aina jonossa. Tuosta tulee mieleeni erään sairaalatyömaan vastaavan mestarin heitto: "Mitä sitä uuttaa sairaalaa tehdään, kun vanhakin toimii hyvin. Ambulanssi tuo toiseen päähän ja musta auto hakee toisesta päästä".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Alan ainoa ongelma on naisvaltaisuus.Eniten sairauslomia,ja ennenaikaisia eläkkeellejäämisiä.Yllätys,yllätys:ei työn vaan naispuolisten työtovereiden takia.

Kun kahvipöydästä nouset tuntuu puukoniskut heti selässä.Noissa työyhteisöissä kun toisten yksityiselämä on kiinnostavampaa kuin asiakkaiden hoitaminen.Jopa työkavereiden ,tai sellaisiksi opiskelevien terveystietoja kytätään salaa.Koskee tosin es.poliisienkin duuneissa olevia..

Huono palkkaus.No jaa ,siitä voi olla montaa mieltä siitäkin.Kun matalapalkka aloilla eivät sadat tuhannet suomalaiset saa kuin 1700 kk.liksoja oli mies tai nainen,niin no.Nyt sekoitetaan myös kunta-alan duunarit ja yksityisen puolen duunarit.

Siivoja kunta-alan puolella alkupalkka 2300 ,hoitaja yksityisellä alkupalkka 1600 kk.no jaa.Ruotsinkieli vielä siihen päälle niin jo,pomoja onkin moninkertaisesti suomenkielisillä ,kun jokainen ruotsinkielinen katsoo olevansa pomo suomenkielisille.Kielipakko kun hauskasti ei myöskään koske kuin suomenkielisiä ,joiden pitää osata suomi,ruotsi ja englantikin vielä.Kun taas tämä pakko ei kosketa mm.ulkomaalaistaustaisia.

Sellaisten on turha tulla tänne lässyttämään jotka eivät ole alalla olleet,tai joiden muistot ovat sieltä 90 luvulta,aikaa ennen yksityiselle puolelle menoaan.Suomessa tarvitaan suomenkielisiä hoitajia,ja lääkäreitä tässä maassa asuu 95% suomenkielistä kansaa.

Nämä lekurit jotka ajavat ruotsinkielenpakkoa elävät jossakin menneisyydessä ,jossa sdp ja kumpp.Siksi suomi on tässä keinotekoisesti tehdyssä hoitajapulassaan ja tulee olemaan.Kun halituksessa on istunut porukkaa jonka mukaan kielitaitoa ei hoito-alalla tarvita,paitsi pakkoruotsia vähemmistön takia suomenkielisille,jälki näkyy.Ala-arvoinen terveydenhoidon taso suomessa,ja hoitovirheiden kasvu .Mihin suomi tarvitsee vajaan 5% takia pakkoruotsia kaikille hoitajille,kun näille on omat laitokset ja vanhainkodit,palvelutalot jne.Niitä ikääntyviä suomenkielisiä on kuitenkin se 95% enemmistö joten tälläkään se ei selity millään muotoa.

On kaupunkeja joissa siivoojaltakin vaaditaan ruotsinkieltä,suomenkielisiltä siis,ei toki muilta tietenkään,kuten ei kouluissakaan,joten menkää suolle noine juttuinenne.Kun hoitopuolelle pääsee kielitaidoton ,muttei suomenkieliset,voi voi sentään.Konsernien tytäryhtiöiden 2 viikon kurssit riittää,kun alalle tuotetaan työvoimaa.Näyttää sille että psykiatrienkin kielitaito rajoittuu siihen siansaksaan,kun joka vuosi tulee 6000 nuorta lisää eläkeläisten joukkoon.

Olisiko sittenkin kannattanut opiskella se suomenkieli edes välttävästi,kun ruotsinkielistenkin palvelut on turvattu.

Yksityistämisen tulosta,julkisen tarkoituksellisella alasajolla,ei taas ole mitään tekemistä naisten kateuden ja pahansuopuuden kanssa,joka näkyy täälläkin kun naiset inhoavat joitakin naispuolisia kirjoittajia.Asialla ei ole merkitystä kun naisten inho,kateus ja katkeruus pääsee valtaan.VALLASTA on kyse,ja pomottamisen halusta.Naisten joukossa kun jokainen haluaa olla se pomo.

Toimituksen poiminnat